AJANS ÜNİVERSİTE
Grip hastalığının solunum yollarında hazır bekleyen bakterilerin çoğalması için zemin hazırladığını belirten Prof. Dr. Eraksoy, bakteriye bağlı enfeksiyonların virüs enfeksiyonlarından daha tehlikeli olduğunu söyleyerek bu durumun hastanın yaşamını tehdit edecek sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Grip virüsünün de zatürreye neden olarak hastayı ciddi bir solunum yetmezliğine sokabildiğini ama bakterilerin ikincil enfeksiyon sonucunda ağır bir zatürree nedeni olabildiği belirten Prof. Dr. Eraksoy, “Grip sonrasında üst solunum yollarında sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonları da gelişebiliyor. Önemli komplikasyonlarından biri de daha çok çocuklarda görülen kas iltihabı. Ayrıca seyrek olarak beyin ve omurilik, kalp ve kalp zarı iltihabı gibi komplikasyonlar da görülebiliyor. Gripten ölüm genellikle zatürreenin sonucu. Ya tek başına grip virüsüne bağlı ya da ikincil bakteri enfeksiyonu olarak ortaya çıkıyor. Ağır bir zatürreede solunum yetmezliği gelişiyor. İkincil bakteri enfeksiyonları bu sırada eklenebiliyor. Ölümcül olabiliyor.” dedi.
Prof. Dr. Eraksoy ayrıca, antibiyotiğin üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde yerinin çok az olduğunu, dolayısıyla gripte antibiyotik kullanılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
KAYNAK: Hürriyet Gazetesi (30 Mart 2015)
Fotoğraf Kaynak: egitimajansı.com