AJANS ÜNİVERSİTE
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, bozulmayan endüstriyel ürünlerle ilgili olarak, “İnsanlar ürünlere bir şey karıştırıldığını sanıyor. Hâlbuki endüstrinin elinde o kadar güçlü makineler var ki bir şey karıştırılmasına gerek yok. Aşırı fiziksel işlem, büyük sıcaklık, büyük basınçlarla bu zaten sağlanabiliyor” dedi.
Doğru beslenme ve günlük yaşamda tüketilen ürünlerle ilgili öğrencilerine bilgi vermek amacıyla Bodrum’da yapılan seminerde konuşan Yard. Doç. Dr. Dizdar, yaptığı açıklamada beslenme koşullarının ciddi ve derin değişiklikler gösterdiğini, uzun ömürlü gıdaların piyasaya hâkim hale geldiğini belirtti.
Uzun ömürlü ürünlerin bozulmadığı için günlük üreten küçük üreticileri baskı altına aldıklarını öne süren Yard. Doç. Dr. Dizdar, bu tür firmaların büyük kısmının kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.
“Sadece beslenme alışkanlıklarının değiştirilip gerçek gıdaya erişmek isteğini beyan edersek pek çok olumsuz koşul değişmek zorunda kalacaktır” diyen Yard. Doç. Dizdar, “Toplum olarak hep gıdaların içerisine bir şeyler karıştırıldığını düşünüyoruz. Bugün sosis bile bozulmuyor ama içinde bir katkı yoktur. Süt bozulmuyor içinde katkı yoktur. Katkı olmamasına rağmen nasıl bozulmuyor derseniz, yapılan işlem zaten gıdayı bozuyor. Aslında yediğimiz gıdanın kendi haline bırakıldığında bozulabilir olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yard. Doç. Dr. Dizdar, gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin bazı gıdaları bozduğunu iddia ederek, güçlü endüstri makinelerinin etkisiyle gıdanın doğal bozulma halinden farklı bir gidişat söz konusu olduğunu aktardı. Bu durumun sağlıklı bir vücut için sürdürülebilir olmadığını dile getiren Yard. Doç. Dr. Dizdar, “Bunu herkese anlatana kadar konuşmayı sürdüreceğiz” dedi.
Kaynak: AA