AJANS ÜNİVERSİTE-Burcu GÜLER
Fotoğraf: Erkut KILIÇ
Minyatür sanatı ile grafik tasarımı harmanlayarak eserler oluşturma fikrinin ortaya çıkışını anlatan Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Grafik Tasarım mezunu Murat Palta, “Kardeşimle yaptığım muhabbetlerden bu fikrin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Kardeşim ile Star Wars filmini izledikten sonra bu film Osmanlı Dönemi’nde geçse nasıl olur diye düşündük.” diyerek bu konuşmalardan sonra fikri eyleme geçirmeye karar verdiğini söyledi. Palta, sosyal medyadan güzel geri dönüşler aldıktan sonra minyatür sanatını dijital ortamla birleştiren bu konuyu mezuniyet projesi olarak seçtiğini ifade etti.

“Grafik Tasarım Bir iletişimdir”
Palta, “Tez için bir konu seçmek gerekiyordu. Tezde sadece belli bir şeyi yapmak değil bir soruna da işaret etmek gerekiyordu. Bir problemi ortadan kaldırmalıydı.” diyerek seçtiği konuda ise sorunun minyatür sanatının ilk zamanlarda nasıl üretildiyse hala aynı şekilde algılanması olduğu belirtti. Minyatürde işlenen içeriğin ortaya çıktığı dönemden bu yana çok değişmediğini ifade eden Palta şunları ekledi: “Bu alışagelmiş durumun birazcık dışına çıkmak istedim. Bölümüm grafik tasarımdı. Grafik tasarım bir iletişimdir aslında. Grafik tasarımda her zaman bir üçüncü kişi gerekir. Minyatür sanatında üçüncü kişiler genellikle doğu kültürü ile içli dışlı olan insanlar. Bu tür sanatlara ilgi duyan insanlar. Onun dışında kalan insanlara bu sanat değişik gelmiyordu aslında birazcıkta bunu kırmak istedim.”
Tez sürecince bu konuyu çalışmak istediğini hocalarına sunduğunda ilk başta anlaşılmadığını söyleyen Palta, hocalarının bu konuyu neden yapmak istediğini sorduklarını, onlara minyatür ile grafik tasarımı birleşmesinin alakasız geldiğini ifade etti. Palta, “Tez projem olarak seçtiğim konuyu hocalarım daha sonra onayladı. Ama bu sefer de Türk filmleri üstünde çalışmamı önerdiler” diyerek yaşadığı sürecin zorluğunu dile getirdi. Ortaya çıkan çalışmaların sonucunu görünce hocaların da konunun farklı olduğu konusunda kendisine hak verdiklerini belirtti.
Murat Palta Eserlerin Oluşum Sürecini Anlattı
Çalışmalarında Türk ve Dünya Sineması’ndan seçilmiş filmlerin sahnelerini işleyen Palta, eserlerini yaparken sinema ile ilgisi bulunan arkadaşlarından da, çalışmanın içeriğine dokunmayacak öneri bazında, yardım aldığını ifade etti. Çalışmalarına ilk başta kâğıt üzerinde başladığını söyleyen Palta, süslemeler, karakterler ve sahnelerin çiziminin yapılmasının ardından dijital ortamda tamamlandığını belirtti. Eserlerinde işlediği sahneleri aldığı önerilerden yola çıkarak kendisinin seçtiğini söyleyen Palta, “Kendi yaptığım seçimler keyfi bir seçim değildi. Seçtiklerimin hepsi sevdiğim filmlerdir. Ayrıca filmlerde başlı başına bazı özellikler olması gerekiyordu; batı kültürünü içermesi, doğu kültürüne uyarlanabilecek özelliklerinin olması gerekiyordu. Mesela Star Wars filminde yer alan Yoda karakterini doğu kültüründe Hoca gibi çizmek. Bu tip referanslar taşıması gerekiyordu” dedi.
Bilinen filmler üzerinde çalıştığını ifade eden Palta, “İlk bakışta gören kişi ortalama bir minyatür sansın. Daha detaylı bakınca hangi filmin anlatıldığını bilsin. Yani filmle çok içli dışlı olmayan insan bile tahmin edebilsin” diyerek bu yola başvurduğunu belirtti. Yakın zamanda ilk kişisel sergisi “Tasvir-i Beyazperde”yi açan Murat Palta, sergiyle ilgili çok iyi geri dönüşler aldığını ve mutlu olduğunu söyledi. Yurt dışında da eserleri sergilenen Palta, “Yurt dışında sergilenen çalışmalarım daha çok toplu sergilerde yer aldı. Festivaller gibi. Mesela Cezayir Minyatür Festivali’ne katıldım.” diyerek Tasvir-i Beyazperde sergisinden önce kişisel olarak adlandırabileceği ilk sergisinin İtalya’da olduğunu söyledi. Yeni projeler üstünde çalışmalarını yürüttüğünü, bu aralar ön çalışmalarla ilgilendiğini ifade eden Palta, projelerin sadece minyatür ya da sinema alanı ile sınırlı kalmayacağını, diğer geleneksel Türk sanatlarını da işlemeyi düşündüğünü dile getirdi.