AJANS ÜNİVERSİTE
FOTOĞRAF – Yusuf Eren
İstanbul Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin öncülüğünde düzenlenen “Geleceğin İnşaasında Çocuk Sempozyumu” etkinliğine İÜ Kongre Merkezi ev sahipliği yaptı.
“Gelin hep beraber geleceğe sağlam temeller atalım” sloganıyla yola çıkan İÜ Çoçuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2010 Şubat ayında Çocuk Üniversitesini kurarak gelecek için önemli bir adım atmıştı.
Etkinliğin ilk günü açılış Seremonisine, Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Rektör Vekili Yrd. Doç. Dr. Zahide Ayyıldız Onaran, Dr. Mahsun Türker katıldı.
Kongre kapsamında gerçekleştirilen“Eğitim Konusunda Hükümet Politikaları” oturumunda, akademisyenler eğitim üzerinde dünden bugüne süregelen politikaları tartıştı.
İÜ Kongre Merkezi’nde, İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Atamtürk moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan, iktidarlar değişse bile eğitim politikaları anlamında belirli süreklilik olduğunu söyledi.
Çocukların İlgiye ve Sevgiye İhtiyaçları Var
“Çocuk Gelişimi ve Meslek Seçimi” oturumunda ise Marmara Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Üyesi Doç. Dr. Gülden Uyanık Balat çocuk gelişiminin etkilerine değinerek ailenin ve çevrenin çocuk gelişiminde büyük etkilerin olduğuna dikkat çekti. Fatih Üniversitesi Eğitim Bilimleri Başkanı Fatih Kulaksızoğlu ise çocuklarda ilgiye ve mesleğe yöneltme hakkında konuştu.
“Geleceğin İnşasında Çocuk” adlı sempozyumun ikinci gününün ilk oturumunda konuşan Darüşşafaka Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, eğitimde başarı unsurlarına değindi. Yıldırım, eğitim hakkı içerisinde fırsat eşitliği ve eğitimde kalite unsurlarının birlikteliğinin önemini vurguladı ve bunlar olmadan çocuk haklarının bir değeri olmayacağını belirtti. Ardından “Çocuk Hakları” üzerine konuşan Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in moderatörlüğünü yaptığı bölümde ise çocuk koruma sistemi ele alınarak çocukların risk altında olduğuna dikkat çekildi.
Mağdur Çocuklara Uluslararası Güvence
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Aşkın Topuzoğlu, küçüklere özgü yargılamalara değinerek bunun da insan haklarının bir parçası olduğunu vurguladı. Çocuk hakları, insan hakları gibi uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır dedi.
Son oturumunun konusu üstün yetenekli çocukların eğitimi oldu. Oturuma konuşmacı olarak İÜ HAYEF Özel Eğitim Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayça Köksal Konik, İÜ HAYEF Üstün Zekâlılar Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melodi Özyaprak ve Öğr. Gör. Zehra Özlem Atalay katıldı.
Atalay konuşmasına üstün yetenekli bireyin tanımını yaparak başladı. Bu bireylerin gelişiminin akranlarından farklı olduğunun, bu sebeple verilecek eğitiminde farklı olması gerektiğinin altını çizdi. Üstün yetenekli çocukların özelliklerini ise gelişmiş hayal gücü, analitik düşünme ve liderlik yeteneği, güçlü hafıza şeklinde sıraladı.
Ardından konuşmayı devralan Melodi Özyaprak ise üst düzey düşünme becerileri ve eğitimi üzerinde durdu. Üstün yetenekli bireyler için klasik eğitim anlayışından farklı bir yol izlenmesi gerektiğine vurgu yapan Özyaprak, bu bireyler için eleştirel, değerlendirici ve yaratıcı düşünme eğitimlerinin verildiğinden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.