AJANS ÜNİVERSİTE
Theodosius Limanı’nda ele geçen batık koleksiyonu, açık deniz yük gemileri, kıyı denizciliği yapan orta ve küçük boyutlardaki gemiler ve balıkçı kayıklarından çektiri sınıfı kürekli gemilere kadar değişik örnekleri içeriyor. Maket sergisi, 5.-11. yüzyıllar arasında değişik zamanlarda batmış olan bu tekne ve gemilerin boyutsal ve biçimsel çeşitliliğini, üç boyutlu ve karşılaştırmaya müsait ölçekte izleme olanağı sunuyor. Bunun yanı sıra, kalıntıların orijinal tekne ve gemilerin neresine ait olduğunu ve ne şekilde günümüze ulaştığını gözler önüne seriyor. Kurulacak olan Yenikapı Batıkları Müzesinde, batık gemilerin sergilenecekleri mekanların tasarımları ve bu eserlerin sergilenme düzenekleri için önem taşıyan bu veriler, aynı zamanda ileride gerçekleştirilecek olan batık bazındaki detaylı rekonstrüksiyon çalışmalarına da rehber olacak nitelikte.
Yrd. Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş’ın, 2 yıllık çalışması sonucunda oluşturduğu maketler, Yenikapı tekne ve gemilerinin gerçek boyutlarının belirlenmesine yönelik bir ön çalışmanın ürünü. Bu çalışmada, batıkların plan ve kesit çizimleri, foto-mozaikleri ve arazi fotoğrafları değerlendirilmiş, 1:20 ölçeğinde gerçekleştirilen maketlerde balsa ağacı kullanıldı.
Düzenlenme sürecine Yenikapı Batıkları Projesi ekibinden Hilal Güler, Cem Akgün, Emre Şener ve Mehmet Sağır’ın katkıda bulunduğu sergi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Sualtı Laboratuvarı Çok Amaçlı Salonunda ziyarete açıldı. 22 Kasım-8 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen serginin, sonrasında kalıcı sergiye dönüştürülmesi planlanıyor.