Gebelikte İyot Eksikliği Tehlike Sinyali Veriyor

Ajans Üniversite- Dilara YÜKSEL

Türkiye’deki gebelerde iyot eksikliği tehlike sinyali veriyor. Ülke genelinde yapılan araştırmalar, düşüğü ve bebekte zeka geriliğini önleyen iyot kullanımının gebelerde alt seviyelerde olduğunu ortaya koydu.

3 binden fazla gebeyi kapsayan araştırmaya göre anne adaylarının yüzde 90’ınında iyot eksikliği bulunuyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan: “Dünyada iyot eksikliği bulunan bölgelerde olduğu gibi ülkemizde de gebelere ve süt veren kadınlara iyotlu tuza ilave olarak günde 100-150 mikrogram iyot desteği sağlanmalı.” dedi.

Prof. Dr. Erdoğan, gebelere ve süt veren kadınlara iyotlu tuza ilave olarak günde 100-150 mikrogram iyot desteği sağlanmasını önerdi.

İyotlu Tuz Kullanımına Dikkat

Yeni doğanda ve gebelerde iyotlu tuz kullanımında Türkiye’nin geldiği durum, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından düzenlenen toplantıda ele alındı.

AA muhabirine bilgi veren Erdoğan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda merkez tarafından 3 bin 700 gebe üzerinde yürütülen çalışmanın gebelerde iyot eksikliğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Erdoğan, iyotlu tuz kullanımının tiroid hastalıklarının, gebelikte ise düşük ve bebekte zeka geriliğinin önlenmesinde büyük önem taşıdığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Gebelikte iyot ihtiyacı 2 katına çıkar. Bu nedenle mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Bazen tuz kullanımının azaltılması gereken tıbbi nedenler ortaya çıktığında gebeler yeterince iyot alamaz. Bu durumdaki gebelerde dışarıdan iyot desteği ihtiyacı daha fazladır.Yaptığımız araştırma da gebelerde iyot alımının yetersiz olduğunu gösterdi. Oysa yeterli iyot almayan annelerin bebeklerinin zeka düzeyinin ortalama 10 puan düşük olduğunu gösteren araştırmalar mevcut.”

Emziren anneler için de lazım

Prof. Dr. Erdoğan, emziren anneler için de iyot desteği gerektiğini belirterek, “İyot anne sütüyle bebeğe geçtiği için annenin yeterli iyot alması hem kendisi hem de bebeği için gereklidir. Bu nedenle emziren anneler de bebeğine süt vermeye devam ettiği sürece iyot takviyesi almalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynakça: AA