AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU
Anma töreninin ilk bölümünde Gazi Osman Paşa, Fatih Camii’nde bulunan mezarı başında İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın da katıldığı bir anma töreni ile anıldı. Kabri başında edilen duaların ardından törenin ikinci bölümünde Gaziosmanpaşa Meydanı’nda açılış konuşmaları ve tiyatro gösterisi yapıldı.
Akademisyenlerin Gözünden Gazi Osman Paşa
Gazi Osman Paşa’yı anma töreninin son bölümünde ise akademisyenler Gazi Osman Paşa’yı anlattı. Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve katılımın yoğun olduğu panele Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Açıkel başkanlık yaptı.
Panelde, Gazi Osman Paşa’nın çocukluğunu, eğitim hayatını ve 1876 yılına kadar yaptığı faaliyetleri Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati Çavdar, Gazi Osman Paşa’nın 1876-1878 yılları arasında yaşanan Sırp Harbi ve Plevne Cephesi’nde oynadığı rolü İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Yıldız, Gazi Osman Paşa’nın 1878 yılından sonraki askeri, siyasi faaliyetlerini ve ölümünü ise İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Örenç anlattı.
Doç. Dr. Gültekin Yıldız konuşmasında, “Gazi Osman Paşa şanslı bir tarihi şahsiyetimiz. Çünkü çok önemli bir kişi olmakla beraber aynı zamanda şanına layık bir şekilde de anılıyor. Adı ilçeye, üniversiteye verilmiş, adına yazılmış kitaplar da var. Dolayısıyla bizim tarihimiz çok derin ve geniş olduğu için pek çok şahsiyetimiz var ki maalesef hak ettikleri değeri, anmayı hatırlamayı görmüyorlar” dedi. Doç. Dr. Yıldız ayrıca, “Gazi Osman Paşa bir tarafıyla kendimize örnek alabileceğimiz tarihimizden bir kişi, Anadolu çocuğu Tokatlı, yakın tarihimizin bir insanı. Bugün ölümünün 116. yılında onu anıyoruz. 116 yıl bize çok gelebilir ancak 116 yıl milletler için oldukça kısa bir süredir. Ona baktığımızda, aslında bugün devlet hayatında toplum hayatında nasıl bir profile ihtiyacımız var konusunda da fikirler alıyoruz. Öte taraftan Gazi Osman Paşa, Plevne ile anıldığı için biz Gazi Osman Paşa sayesinde Plevne ismini tekrar işitiyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ali Fuat Örenç ise “Tarihimizin güzide bir şahsiyetini ele alıyoruz. Askeri görevi bittikten sonra 22 yıl daha bu ülkeye hizmet etti. Osman Paşa bu devlete damgasını vurmuş bir devlet adamıdır” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Örenç, ayrıca Gazi Osman Paşa hakkında elde edilen bilgilerin tam olmadığını, daha araştırılacak yönleri olduğunu belirterek askeri ve siyasi yönüne ilişkin bilgiler verdi. Gazi Osman Paşa’nın vefatına da değinen Prof. Dr. Örenç, Gazi Osman Paşa’nın ölümünün ardından yabancı basında çıkan haberlerden örnekler gösterdi.
Gazi Osman Paşa’nın neden unutulmadığına da değinen Prof. Dr. Örenç, “Gazi Osman Paşa’nın unutulmamasını sadece Plevne’de gösterdiği kahramanlıkla değerlendirmeyelim. Osmanlı tarihinde nice komutanlar var. Osman Paşa’nın bilhassa toplumla olan iletişimini, toplumdaki yeri ve yansımasını görmemiz lazım. Belli bir ideoloji içerisinde halkın değerleriyle barışık, halkın içinde olmaya çalışan, en büyük mutluluğu görevine sokakta halkla selamlaşarak gidip gelmek olan bir kişidir. Bu yönleriyle de Osman Paşa’yı anmamız ve kendimize örnek almamız gelecek nesillere bir sembol olarak göstermemiz yararlı olur düşüncesi içerisindeyim” dedi.
Konuşmaların ardından panel sonunda, konuşmacılara plaket ve çiçek takdim edildi. Panel toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.