AJANS ÜNİVERSİTE-Gizem ÖZTÜRK
“İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu deneyimli haberci Deniz Bayramoğlu ile CNN Türk, gazetecilik ve habere dair konuştuk. Haberin reytingle ölçülmesinin doğru olmadığını ifade eden Bayramoğlu, gazeteciliğin mazlumun sesini duyurmak olduğunu ifade ediyor.”
Gazetecilik mesleğinde kendini geliştirmek için kullanacağı alanları derinleştirip geliştiren Bayramoğlu, belli başlı şeyleri bilmenin yetmediğini, sektörde ihtiyaç duyulan birtakım özel gereksinimlerin ve işin tekniğini kavramanın önemini vurguladı. Bayramoğlu, bu yolda, ömrünün sonuna kadar kendini talebe olarak göreceğini ifade etti.
“Mühendisliği Ailem İçin Seçtim”
İÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği mezunu olan Bayramoğlu, mühendisliği seçmesinin nedenini şöyle açıkladı: “Üniversite tercihlerini tabii ki eğitim sistemimiz, toplumsal yapımız, ailemiz gibi başat noktalar etkiliyor. Rize’de mühendis olmanız önemlidir. Ne mühendisi olduğunuz önem taşımaz fakat aile büyükleriniz sizden bahsederken ‘Mühendis oğlumuz var.’ diyorlarsa, bu onlar için bir gurur kaynağıdır. Böyle olunca ben de en yakın olduğum çevre mühendisliğini tercih ettim.”
“Medyaya İlgim Hep Vardı”
Başarılı spiker, gazetecilerin toplumumuzun gözünde dobra ve gözü pek insanlar olduklarını öne sürerek, “Kervan yolda düzülür.” atasözünü örnek verdi. Meseleyi enine boyuna düşünmeden hareket etmeyi sevdiğini belirten Bayramoğlu, “Neden gazetecilik?” sorusunu yanıtladı.
Medyaya olan ilgisinin üniversite birinci sınıfta ortaya çıktığını söyleyen Bayramoğlu, kendisini cezbeden asıl noktayı şöyle tanımladı: “Tanık olmak ve o tanık olduğunuz olayı, durumu en sahih, en düzgün ve en doğru biçimde aktarabilmek ve aktaran kişi olmak fikri beni çekti.”
“Alaylı Olmak Artık Zor”
Bayramoğlu, özel TV ve radyolarda işe başladığı dönemlerde alaylı olarak işe girmenin kolay olduğunu fakat günümüzde bunun hem zorlaştığını hem de okullu olmanın daha avantajlı duruma geldiğini savundu. “Alaylı olmak eskiden kolaydı; ama artık pek kolay olmadığı gibi önerdiğim bir yol da değil.” diyen Bayramoğlu, “Alaylı olarak işe başladığınızda, öğrenmeniz gereken teknik ayrıntı çoktu ve bunların öğrenilmesi zordu. Fakat şimdiki duruma baktığımızda, artık yüksek teknolojili iletişim mecraları, ana akım medya yani gazete gibi olmasa bile, neredeyse ana akım medya kadar güçlü hâle geldi. O nedenle bu dönemin koşullarında alaylı olmak, yetişmek kolay değil. En basitinden sunucu olmak istiyorsanız, iyi bir diksiyon eğitimi almanız ya da düzgün konuşabiliyor olmanız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Gazeteciliğin Altın Kuralları
Anlatmak yerine anlatacağınız şeyi yaşamanın, tecrübe etmenin daha faydalı bir yol olduğunu söyleyen Bayramoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazetecilik soru sorma meselesi, gazetecilik merak etme meselesi, gazetecilik kuşku duyma meselesidir. Bu üç şeye sahip değilseniz, gazeteci olmamanız gerekiyor. Çünkü gazetecilik sorgulamadan kabul etmeyi reddeder.”
Başarılı spiker sözlerini şöyle tamamladı: “Gazeteci olduktan sonra tek bir koşul vardır: En yakın arkadaşına bile bir kol mesafesi uzaklıkta durmak. Çünkü bir kamu görevlisi olarak, günü geldiğinde, halk için en yakın dostunuza bile ‘simgesel anlamda’ o yumruğu indirmeniz gerekebilir.”
Mühendislikten Gazeteciliğe Deniz BAYRAMOĞLU
Televizyon Programcısı ve Sunucusu Deniz Bayramoğlu, 1975 doğumludur. Meslek hayatına 1994 yılında alaylı olarak başlayan Bayramoğlu, İÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği’nde üç yıl okuduktan sonra eğitimine ara verip gazeteciliğe başlar. Üniversiteye ara verdiği dönem ve sonrasında okumaya odaklanır. Özellikle Türkiye siyaseti, uluslararası ilişkiler, bölgesel gelişmeler ile ilgili kitaplar okur.
Gazetecilik üzerine panellere, kurslara, eğitim çalışmalarına katılır. Uzmanlık alanı olarak ekonomi ve finans piyasaları gazeteciliğini seçer. Bu alanlarda bilgi sahibi olmak için bir iktisat öğrencisinden daha fazla çaba gösterir.
1999-2000 yılları arasında Yeni Binyıl’da finansal haber editörü; Demokrasi, Sabah ve Yeni Yüzyıl’da muhabir; Liberal Bakış ve Gündem gazetelerinde ise editör olarak çalışır.
CNN Türk’te önce borsa yorumcusu olan Bayramoğlu, “İş Yemeği” programını hazırlayıp sunuculuğunu yapar. 2008-2009 yeni yayın döneminde, Pelin Çift ve Alp Özgen’le birlikte, “12-14 Güncel” programını sunar. 2009 yılının Eylül ayından itibaren hafta içi her gün saat 09.00’da ekrana gelen “Parametre”yi sunmaya başlar.
Bayramoğlu hâlen hafta içi her gün, Semiha Şahin ile birlikte, “Güne Merhaba” programını sunmaktadır.
15 Yıldır CNN Türk’te
Türkiye’de haber kanalı konsepti emekleme aşamasındayken Doğan Grup bünyesinde Taha Akyol’un genel müdürlüğünde Mehmet Ali Birand’ın yayın yönetmenliğinde kurulur CNN Türk. Genç bir televizyoncu olarak CNN Türk’ün kuruluşunda yer alan kişilerden biri olan Deniz Bayramoğlu, 15 yıldır haber peşinde koşuyor. Onun için CNN Türk’ün anlamı büyük. Çünkü “hayatının işi” dediği mesleğini yapma şansını burada yakaladı ve hayatının kadınıyla (Ece Üner) burada tanıştı.