Foto Muhabirleri Mesleği Anlattı

AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN, Yağmur Meltem ATİK

Panel, TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başladı. Sözlerine “Bu toplantıda yarının gazetecileri olan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerini görmekten çok mutluyum” diyerek başlayan Olcayto, foto muhabirliğinin gazetecilik için olmazsa olmaz bir unsur olduğunu kaydetti. TGC Kültür Sanat Komisyonu’nun önemli işlere imza attığını aktaran Olcayto, önümüzdeki süreçte de yapılacak önemli çalışmalar olduğunu belirtti. Olcayto, sözlerini toplantıya katılanlara ve konuşmacılara teşekkürlerini ileterek noktaladı.

1

Etkinliğin moderatörü Gamze Akdemir, “Mesleğe yıllarını vermiş ve tarihimizde iz bırakan çalışmalara imza atmış 5 usta ismi ağırlıyoruz” diye konuşurken, bu isimleri TGC Onur Kurulu Sekreteri Ergin Konuksever, TGC Balotaj Kurulu Üyesi Muammer Tuncer, Foto Muhabiri Garbis Özatay, İz TV Genel Koordinatörü Coşkun Aral ve Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Ercan Arslan şeklinde aktardı.

2

Akdemir’in ardından söz alan Konuksever, “Ben mesleğe ilk olarak muhabir olarak başlamıştım fakat muhabirliğin fotoğraf çekmeden yürüyemeyeceğini anladım” ifadelerine yer verdi. Özellikle 1968 döneminde çok aktif bir görüntü sergilediğini belirten Konuksever, muhabirliğin fotoğraf çekmekle birleştirilmesi ve bu fotoğrafların arşivlenmesi gerektiğini dile getirdi. Konuksever, öğrenci olaylarının yanı sıra uluslararası alanda birçok cephede ve savaşta da görev yaptığını aktardı.

4

“1950’lerde gazeteciliğe başladım ve 1959’da Vatan gazetesine geçtim” diye konuşan Tuncer, çok sayıda devlet büyüğünün fotoğrafını çektiğine değindi. Tuncer, aldığı bütün ödülleri ve basın kartlarını Basın Müzesi’ne bağışladığını söyledi.

5

Foto Muhabir Yüreğini Kullanır

Tuncer’in ardından söz alan Özatay, ilk olarak fotoğrafçılığa nasıl başladığını aktardı. “Kardak Olayı’nın ve 1970 yılında İstanbul’da meydana gelen kolera salgınının fotoğraflarını çektim” ifadelerini kullanan Özatay, foto muhabir ve fotoğrafçı arasındaki farkı anlattı. “Fotoğrafçı stüdyoda planlı çekimler yaparken, foto muhabir olayların anlık fotoğrafını çekmek zorundadır” diyen Özatay, foto muhabirlerinin reflekslerini kullanması gerektiğini ve insana değer vererek yürekten fotoğraf çekmesi gerektiğini vurguladı.

12

Foto Muhabir İçin Doğru Zamanda Doğru Yerde Olmak Önemlidir

Sözlerine “Cemiyet bizim mekânımızdı, onun için bu gün benim için çok büyük önem arz ediyor” şeklinde konuşarak başlayan Aral, 1976’da Savaş Ay’la cemiyete geldiklerini kaydetti. Gazeteciliğin idealinde olan bir meslek olduğunu belirten Aral, “Bu işe 1970’te Siirt’te başladım. İstanbul’da uzun süre çalıştıktan sonra ise yurt dışına çıkmaya karar verdim” ifadelerini kullandı.

7

Aral’dan sonra söz alan Arslan, foto muhabirliğin geçmişteki ve günümüzdeki durumunu karşılaştırmalı olarak ortaya koydu. “Fotoğraf haberdir. Foto muhabir için doğru zamanda doğru yerde olmak önemlidir” diyen Arslan, gazeteciliğin onurlu bir meslek olduğunu hakimin cübbesinde düğme olmaması örneğini vererek aktardı.

8

9

10

11