AJANS ÜNİVERSİTE- Özdemir KUTLU
İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan Meteor Bilimiyle ilgili yanlış bilinen noktaların olduğunu en önemlisi de yıldız kayması olarak bilinen olayın aslında meteor kayması olduğunu ifade etti. Gerçekte yıldız kayması diye bir astronomi olayının olmadığını belirten Doç. Dr. Ünsalan, “Biz ışık kaynağı şeklinde kayarken gördüğümüz cismi meteor olarak isimlendiririz. Eğer bu cisim atmosferimize girer ve dünyaya düşerse artık onun ismi meteorittir” dedi.
Doç. Dr. Ünsalan’ a göre Türkiye’de Meteor biliminin başlangıç tarihinin 1873 yılında Hüseyin Saffet Paşa ve Fuat Paşa’nın bir meteoridi Paris’e oradan da Amerika Birleşik Devletleri’ne araştırılmaya gönderilmesiyle başlıyor. Bunun akabinde ABD’den bilime olan katkılarından dolayı teşekkür içeren bir belge alıyorlar.
Türkiye de Orman Genel Müdürlüğü’nün kendilerini desteklediğini ve meteorların yangın çıkarma konusundaki risklerini öğrenmek istediklerinin belirten, Doç. Dr. Ünsalan, “Meteorlardan kaynaklanan yangınlarla ilgili elimizde bilimsel bir veri olmamasına rağmen, meteor yağmurları döneminde sebebi bilinmeyen yangınların artığını ama yine de elimizde bilimsel bir veri olmadığından yangınların sebebinin de meteorlar olduğunu söyleyemedeklerini” ifade etti. “İÜ olarak bu konudaki çalışmalarımızı her gün biraz da ileri götürüyoruz” diyen Doç. Dr. Ünsalan, “Çalışmalardaki amacım bilime hizmet etmektir” diye konuştu.
Atmosferin yakınında tahmini 9 bin civarın da asteroit olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ünsalan, bunların dünya için tehlikeli olanlarına karşı erken uyarı sistemlerinin kurulduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Ünsalan sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Gelecekte asteroit madenciliğinin düşünülüyor ve bununla birlikte bize yakın astroitler değerlerine göre ilgili kurumlarca sınıflandırılıyor”.