AJANS ÜNİVERSİTE – Fırat ORMANCI
Fotoğraf – Özdemir KUTLU
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlamak, engelli bireyleri anlamak ve engelleri ortadan kaldırmaya yönelik yapılan Farklılıklara Yaklaşım Hizmet İçi Eğitimi bireylerdeki farkındalığı arttırmak amacıyla düzenlendi. İstanbul Üniversitesi’nde çalışmakta olan pek çok engelli bireyin de söz aldığı etkinlikte ilk olarak Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, İÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resa Aydın konuşmasını yaptı. Uzun yıllardır engellilik ve çocuk rehabilitasyonu ile uğraştığını belirten Prof. Dr. Aydın, engelli merkezlerinin oluşum sürecine ve bu konu hakkında araştırma yapan kişilere değindi. Zamanla çalışmaların arttığını ve kişilerin bilinçlendiğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Bugün itibari ile 6 tam kadrolu çalışanımız var. Akademik personelimiz, 9 kişilik yönetim kurulumuz ve engelli öğrenci koordinatörlerimiz çalışmalarını sürdürmekte” dedi. ‘Engelsiz İstanbul Üniversitesi’ hedeflerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, sunumunda engellilikle ilgili yasal dayanaklardan, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin öneminden ve engellilik kavramının ortadan kalkması için ürünlerin ve mimari çevrenin herkesin eşit koşullarda yararlanacağı “evrensel tasarım” ilkelerine göre tasarlanması gerektiğinden bahsetti. İstanbul Üniversitesi’nde engelli öğrenci ve çalışanların arttığını belirten Prof. Dr. Aydın, “212 kişi engelli kadrosunda üniversitemiz içerisinde çalışıyor, dileğimiz sizlerin de aramıza katılmasıyla İstanbul Üniversitesinin ‘Engelsiz Üniversite’ hedefini gerçekleştirmek” diyerek konuşmasını tamamladı.
Etkinliğin devamında konuşmasını yapan İÜ Engelliler ve Araştırma Merkezi personeli görme engelli Ilgın Aydınoğlu, iş hayatında görme engellilerin yaşadığı zorluklara değindi. Görme engeli veya herhangi bir engeli olan birey için uygun bir çalışma ortamı olması gerektiğine değinen Aydınoğlu, “ Görme engelli olan bireylere yardım ederken uygun şekilde edilmelidir. Yardım istenmeyen durumlarda yardımcı olmaya çalışmak doğru bir hareket değil” dedi.
Doğuştan değil sonradan işitme engeline sahip olduğunu belirten Öztürk, “ İletişim bizim için çok büyük bir sorun. Çalışan engelli bir birey sesleri duyamadığı için iş esansında ve öncesinde zor durumlarda kalıyor” ifadesinde bulundu. İstanbul Üniversitesi’nin engelleri aşma konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Öztürk, “İstanbul Üniversitesi benim için çok önemli bir yere sahip. Burada çalışmaktan gurur duyuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalında çalışan Erdal Doğan ve Cerrahpaşa Başhekimliği Yazı İşleri Bürosunda çalışan Ertuğrul Çetinkaya işaret diliyle sorunlarını aktarırken, İşaret dili tercümanı İstanbul Üniversitesi Doktora Öğrencisi Ayşegül İşlekeller Bozca tarafından sorunlar sözlü olarak dile getirildi.
İÜ Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda sekreter olarak görev yapan işitme engelli personel Sertap Öztürk, işitme engelli bireylerin iş hayatında ve günlük hayatta yaşadığı sıkıntıları belirtti.
Programın devamında bedensel engellilerin mimari engellerle ilgili yaşadığı sorunlar Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgisayar elemanı Metin Dinçol tarafından aktarıldı. Uzun yıllardır tekerlekli sandalye basketbol oyuncusu olan Dinçol halen antrenörlük yaptığını dile getirdi ve tekerlekli sandalye basketbolu ile ilgili kısa bir video paylaştı. Daha sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında çalışan rehabilitasyon hemşiresi Jülide Yıldız bir sunum yaptı. 27 yaşında geçirdiği kaza sonucu omurilik felci geçiren Yıldız, tekerlekli sandalye kullanan bireylerin yaşadığı fiziksel ve sosyal sorunlara değindi.Yanlış planlama ile yapılmış kaldırım ve binaların engelli bireyleri oldukça zorladığını belirtti. Yıldız, “Uygun çalışma koşulları sağlandığı takdirde kişi daha istekli ve başarılı olacaktır” dedi.
Etkinliğin son bölümünde görünmeyen engelliler konusunda konuşmasını yapan Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Engelli Öğrenci Koordinatör yardımcısı Hayri Çayırlı, Kelebek Hastalığına (Epidermolizis Bullosa) dikkat çekti. Bu konuda kısa bir sunum yapan Çayırlı, dışarıdan tamamen sağlıklı görünen bir bireyin de engelli olabileceğini, yöneticilerin bu konuda duyarlılık göstermelerini istedi.
Son sunum Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında çalışan Pervin Giyik tarafından yapıldı. Öncesinde diyaliz hastası olup, on yıl önce böbrek nakli geçiren Giyik, kendi surumunun “süregen engelliler” grubunda yer aldığını, en fazla engellinin bu grupta olduğunu belirtti. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Engelli Personel Komisyon üyesi de olan Giyik, yaptığı kısa doğaçlamada ilk işe başlama deneyimiyle ilgili yaşantısını paylaştı.
Etkinliğin sonunda Merkez Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, İstanbul Üniversitesi Engelli Komisyon Başkanı ve Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan’ı sahneye davet ederek, İstanbul Üniversitesi Engellilik Çalışmalarına verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. Etkinlik Rektörlük merdivenlerinde çekilen toplu fotoğraf ile son buldu.