Farklı Diller Aynı Yerde

 AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu GÜLER

İÜ “Yabancı Diller Okulu” 1933 yılında İÜ Edebiyat Fakültesi’nin çatısı altında kurulduktan sonra 1961’de doğrudan rektörlüğe bağlandı. 1983 yılında “Yabancı Diller Bölümü” adını aldı. İlerleyen dönemlerde farklı dilleri öğretmek ve yabancı dil olarak Türkçe eğitimi vermek amacıyla “İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi” Araştırma ve Uygulama Merkezi oluşturuldu.

Dil Merkezi hakkında bilgi almak için konuştuğumuz İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi Genel Koordinatörü Kerim Bilir, İÜ Yabancı Diller Bölümündedaha çok üniversite öğrencilerine yönelik hazırlık sınıfları bulunduğunu söylerken, üniversite dışındaki öğrencilere hizmet vermesi için kurulmuş bir merkez olduklarını belirtti. Bilir, “Dil Merkezi’nde ağırlıklı olarak yabancılara Türkçe dersi veriliyor. Hafta içi sabahtan akşama kadar Türkçe dersleri verilirken, hafta içi akşam ve hafta sonları da yabancı dil dersleri veriliyor” dedi.

IMG_0755

Eğitim Sisteminin Düzgün İşlemesi’nde Öğretmenlerin Uzman Olması Önemli

İngilizce, İspanyolca, Fransızca olmak üzere toplam 9 dilde eğitim veren Dil Merkezi’nin 4 şubesi var. “Yabancı Diller Bölümü” bünyesindeyken Süleymaniye’de bulunan merkez şube yetersiz gelmesi nedeniyle 2010 yılında Tophane’ye taşındı. 2012 yılında Kadıköy Moda’da açılanikinci şubeGoethe Enstitüsüyle birlikte kullanılıyor. Burada enstitüyle işbirliği kapsamında Almanca kursları veriliyor. Diğer iki şube İÜ Avcılar Yerleşkesinde ve Yabancı Diller Bölümünde bulunuyor. Bilir, Urfa ve Mardin’de yabancılara Türkçe eğitimi verdiklerini, yabancı dil kurslarının sadece İstanbul ile sınırlı kalmadığını söyledi. İstanbul Üniversitesi’nin hemen hemen bütün öğretmenleriyle çalışabilmenin avantaj olduğunu söyleyen Bilir, Dil Merkezi’nde eğitim sisteminin düzgün işlemesi açısından öğretmenlerin uzman olmalarına önem verdiklerini ekledi. Bilir, “Üniversite’nin hazırlık yılında başarısız olanlar kurslara geliyor. Bunun dışında daha çok üniversiteyi İstanbul’da okumak isteyen yabancı öğrenciler Türkçe öğrenmek için bize başvuruyorlar. Bir sene Türkçe eğitimi aldıktan sonra üniversite sınavlarına giriyorlar.” diyerekkurs sonunda verilen sertifikaların dünyanın her yerinde geçerli olduğunu belirtti.

562452_253016034796883_1056896949_n

Akademik alanda ilerlemek isteyen öğrencilerin seviyelerine göre merkez’de YDS sınıfları da mevcut. Ayrıca öğrenciler yurt dışı eğitim konusunda da destekleniyor. Dil Merkez’i sosyal aktiviteler yönünden oldukça aktif. Merkez’de 60 kişilik sinema salonunun yanı sıra yapılan atölyeler sonunda çalışmaların sergilenmesi için bir sanat galerisi de bulunuyor. Öğrencilerle birlikte geziler düzenlediklerini söyleyen Bilir,“Bu aktiviteler dışında sertifika eğitimleri de düzenliyoruz. Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte düzenlediğimiz geçen hafta sonlanan ‘Yabancı Dil Olarak Türkçe’ sertifika törenine İÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Yunus Söylet de katıldı.” dedi.

“Sadece Dil Değil, Kültür de Öğreniyoruz”

Dil merkezinde Türkçe eğitim gören ve orta seviyeye ulaşan Malezyalı arkadaşlarla konuştuğumuzda 5 ay önce başladıkları kurslarından çok keyif aldıklarını ve verilen eğitimin sistematik olmasını beğendiklerini ifade ettiler. B1 seviyesinde olan öğrenciler, kurslarda sadece Türkçeyi değil aynı zamanda Türk Kültürü hakkında da bilgi edindiklerini ve İstanbul’u keşfettiklerini söylediler. Henüz dışarıdaki insanlarla iletişim kurmakta zorluk çekseler de Türkçeyi öğrendikçe bu dile alıştıklarını ve bu dili sevdiklerini belirttiler.

IMG_4970