AJANS ÜNİVERSİTE – Halil SAÇ
İSİFAM, BDDK ve Dünya Bankası işbirliğiyle hazırlanan “Türkiye’de Faizsiz Finans Sektörü İçin Yasal Çerçeve” başlıklı sempozyum 29-30 Eylül günlerinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleşti.
Sempozyum İSİFAM Müdürü Doç. Dr. Mehmet Saraç’ın selamlama konuşmasıyla başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasına borçlu olduğunu ve stratejik-coğrafi konumundan dolayı avantaj sahibi olduğunu belirtip, “İslami Finans veya bilinen adıyla faizsiz finansın fikri varlığı Türkiye’de her ne kadar 30 yılı aşkın süredir bulunsa da yeterli düzeyde gelişim gösteremediğini, bunun en önde gelen sebebinin ise yasal düzenleme altyapısıdır” dedi.
Açılış konuşmalarının devamında konuşan Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, Türkiye’de faizsiz finansın geçmişi üzerine bilgi verip koşulların faizsiz finans için ayrı bir mevzuat oluşturma gerekliliğini beraberinde getirdiğini dile getirdi. Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Şenol Duman, Borsa İstanbul olarak İslam Finansı alanındaki bütün çalışmalara azami ölçüde katkı sağlama çalıştıklarını belirtip, “Borsa İstanbul’un, İslami sermaye piyasalarının geliştirilmesi bağlamında öncü kurumlardan olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Etkinliğin devamında Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan ve Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin Özdemir açılış konuşmalarını yaptı.
Her zaman değişime hazır olunması gerektiğini vurgulayan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Dünya, finans sektöründe çok yeni ürünler, yeni gelişmelerle karşı karşıya ve biz bu alanlarda ne yapabiliriz; bunların İslami finansa, katılım bankacılığına yansıması nasıl olur gibi konuları şimdiden düşünmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Son yılların faizsiz finans sektörünün gelişimi için çeşitli yasal düzenlemelerin yapıldığı yıllar olduğunu belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi’nin Türkiye ekonomisi için de stratejik öneme sahip olduğunu söyleyip, faizsiz finansın bu planın önemli bir parçası olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mahmut Ak, “Küresel bir finans merkezi olmak isteyen İstanbul’un opsiyonlarından biri de İslami finans alanında derinleşmektir” dedi.
Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından yapılan 4 oturum, 1 konferans ve 1 panelle 30 Eylül günü tamamlandı.