Erişiyorsam Varım Sergisi Gerçekleştirildi

AJANS ÜNİVERSİTE – Fırat ORMANCI

3 Aralık Dünya Engelliler Günü için yapılan etkinlik kapsamında İsveç ve Türkiye’deki 22 engelli bireyin hikâyesine odaklanan Erişiyorsam Varım Sergisi İÜ Rektörlük Binası’nda düzenlendi. Serginin açılışında ilk olarak konuşmayı yapan etkinliğin koordinatörü Sevinç Çiçek Hilton, yapmış oldukları serginin amacından bahsetti. Hilton, “ İmzalanışının 10. yılını kutladığımız Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne dikkat çekmek amacıyla böyle bir sergi gerçekleştirdik. İsveç’ten 14, Türkiye’den ise 8 engelli bireyin hayatını konu alan bir fotoğraf sergisi gerçekleştirdik” diye konuştu. Hilton, engelli bireylerin hayata tam olarak katılmasını sağlamak için destek beklediklerini ifade etti.

Etkinliğin devamında konuşmasını yapan İsveç İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden, İstanbul Üniversitesi’nde böyle bir serginin açılışını yapmaktan gurur duyduğunu belirtti. Hyden, “İstanbul Üniversitesi Rektörü’ne ve Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi yürütücüsüne de teşekkür ederim” dedi. İsveç Başkonsolosluğu’nun da bu etkinlikte katkıları olduğunu belirten Hyden, “Bu sergide hem İsveç’ten hem de Türkiye’den çok sayıda hikâye ve insan yer aldı. Böyle bir sergi yapma fırsatını bizlere verdiğiniz için teşekkür ederiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Etkinliğin sonunda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Ak, dünya genelinde engellilerin durumlarına değindi. Ülkemizde ve dünya genelinde engelliler hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması gerektiğini ve son yıllarda hükümetimizin desteği ile engellilerin yaşamlarında pek çok kolaylıkların yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Ak, “Engelliler son yıllarda toplumsal aktivitelere daha fazla katılma imkânı bulabilmekte ve daha sosyal bir yaşam sürebilmektedir. Bu sergi ile amacımız engellilerin yaşamdan kopmamasını sağlayacak bir bilinç oluşturmak ve bu bilinç doğrultusunda hareket etmektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlik plaket takdimi ve kurdele kesiminin ardından sona erdi. Sergi, 16 Aralık’a kadar devam edecek.