Erasmusluların Hayatı Film Oluyor

AJANS ÜNİVERSİTE-Burcu GÜLER

Fotoğraf: Erkut KILIÇ

“The Erasmus Movie Project”, Erasmus öğrencilerinin Türkiye’deki sorunlarını ortaya koymayı amaçlayan, yurt dışından gelen öğrencilerin karşılaştığı kültür şoklarını en aza indirmeyi amaçlıyor. Proje Sahibi İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Şehmuz Güler, projenin oluşum süreciyle ilgili olarak şunları söyledi: “Öncelikli olarak e-dergi çıkarmak istiyorduk. Dergide Erasmus’la ilgili bir bölüm de yer alacaktı. Erasmus programıyla gelen öğrencilerin sadece sorunlarını ve sıkıntılarını daha farklı vurgulamaktı amacımız. Dergi içinde yer alan bu bölüm zamanla bir nevi bağımsız bir proje halini aldı.”

Her Kısa Filmde Farklı Bir Hikâye

“The Erasmus Movie Project” çalışması hepsi 40’ar saniyeden oluşan 15 tane kısa filmden oluşacak. Proje Koordinatörü İÜ Gazetecilik Bölümü birinci sınıf öğrencisi Pelin Aykın ise kısa filmlerde şimdilik İÜ Erasmus öğrencilerinin başından geçen durumların kendileri tarafından anlatılacağını, her kısa filmde farklı bir hikâyeye yer vereceklerini söyledi. Kısa filmlerde hikâyelerin bizzat yaşayanlar tarafından anlatılmasının gerçekçilik açısından önemli olduğunu vurgulayan Aykın, “Ne kadar çok öğrenciye ulaşırsak bizim için o kadar yararlı olur. Görüştüğümüz öğrenciler arasından elemlerde yapacağız. Hangisinin hikâyesi daha iyiyse, anlatmaya ne kadar istekliyse o öğrencilerle çalışma yapacağız” dedi.

Hedef Erasmus Öğrencilerinin Farklı Kültürlere Uyum Sürecini Hızlandırmak                                                                                                      

Projenin yürütücülüğünü üstlenen İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer, “Projenin hedefi Türkiye’de özellikle yabancı uyruklu öğrencilerin kültür farklılığı karşısında yaşadıkları sorunları ve Türkiye’deki yaşama uyum sürecini daha kolay bir hale getirmektir. Ayrıca bu kısa filmlerin çekim aşamasında güzel anlar yaşayıp ülkelerine geri dönmeleri ülkemize ve üniversitemize adına hak ettiği tanınırlık ve ayrıcalığı sağlayacaktır.” diyerek projenin farklılığına değindi.

Projenin sürekliliği konusunda Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sezer, “Ülkemize gelen öğrencilerin sorunları bir süreç halinde olduğu için ve belli bir zaman içerisinde değişmeyeceğinden çekeceğimiz videolar gereksinimi karşılayacaktır. Ancak kısa filmler mizahi bir anlatım formatı içerdiğinden isteğe göre devamı çekilebilir. Ayrıca projenin devamlılığı önümüzdeki beş yıldır. Elbette yaşamın sürekli değişkenliğini ele alırsak bu süreç daha farklı yaşanabilir” dedi.

DSC_0010 (1)

Projeyi BAP’ta Destekliyor

Proje Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’nden (BAP) destek alıyor. Çalışmanın çekirdek kısmında Şehmuz Güler, Pelin Aykın, Kaan Kulu ve İdil Yılmaz bulunuyor. Projenin çekim aşamasında kullanılacak ekipmanların için en uygun fiyatı BAP’a sunacaklarını söyleyen Güler, bu işlemlerden sonra ekipmanları kiralayacaklarını belirtti. Projenin Mayıs ayında biteceğini söyleyen Güler, gösterimlere ilk olarak İletişim Fakültesi’nde başlayacaklarını ilerleyen zamanlarda üniversitenin çeşitli yerlerinde gösterimler düzenleyeceklerini ifade etti.