AJANS ÜNİVERSİTE – Ege ÖZTOKAT
2015-2016 döneminde Erasmus programına başvuracak İÜ öğrencilerine yönelik bilgilendirme toplantısı Erasmus Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Sevinç Hatipoğlu yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan öğrenciler, Erasmus’un ne olduğu, kendilerini nasıl bir sürecin beklediği, yurt dışında sistemin nasıl işlediği konularında bilgilendirildi. Doç. Dr. Hatipoğlu, Erasmus’un amaçlarını yükseköğretimin kalitesini artırmak, uluslararası işbirliği ve karşılıklı değişim olarak sıraladı ve Erasmus’u “Sınırları kaldırmak, şeffaflaşmak ve İstanbul Üniversitesi’nde görülen eğitimi uluslararası platformda kabul ettirmek için bir süreç” olarak tanımladı.
Erasmus’un yoğun bir kültür ve dil ilişkisini kapsadığını belirten Doç. Dr. Hatipoğlu, yedi yılda bir yenilenen Erasmus sisteminin 2014-2022 döneminde getirdiği yeniliklerden bahsetti. “Life Long Learning Agreement” adını taşıyan bir önceki dönemden sonra bu yıl “Erasmus+” adını alan programda öğrenci hareketliliğinin Erasmus’un geniş şemsiyesinin küçük bir parçası olduğunu belirtti. 2-12 ay süreli ortak kurumda öğrenim görme dışında 3-12 aylık dönemlerde yapılan stajlardan da bahseden Doç. Dr. Hatipoğlu, “Erasmus+” kapsamında öğrencilerin artık lisans, yüksek lisans ve doktora olarak her üç kademede de programdan yararlanabileceğini müjdeledi. Bu sayede öncelik daha önce Erasmus yapmamış öğrencilerde olsa da teknik olarak üç farklı aşamada toplam 36 ay programdan yararlanma şansının ortaya çıktığını açıkladı.
2014-2015 döneminde Erasmus kontenjanlarına yerleşmiş 634 öğrenci olduğunu belirten Doç. Dr. Hatipoğlu, seçim kriterlerini ikili anlaşmalara uygunluk, lisans için 2,20 yüksek lisans için 2,50 AGNO, en az 30 AKTS tamamlamak ve başka değişim programı öğrencisi olmamak olarak sıraladı. 2015-2016 dönemi için 7 Mart 2015’te yapılacak olan dil sınavı ve not ortalamasının yarı yarıya etkilediği seçim sonuçlarının hibe için nihai sonuç olmadığının altını çizen Doç. Dr. Hatipoğlu, yüzde kırk oranında hibe düşüşü sebebiyle yapılan kısıtlamasından bahsetti.
Öğrencilere Yardım Eden Öğrenciler
Doç. Dr. Sevinç Hatipoğlu’nun ardından öğrencilere kendi deneyimlerinden bahsetmek için Erasmus Kulübü üyeleri söz aldı. ESN (Erasmus Student Network) çoğunlukla Erasmus yapmış öğrencilerden oluşan yabancı öğrencilere akademik hayatlarına yardımcı olduğu kadar sosyal ve kültürel entegrasyonlarını sağlamak için çalışan bir kuruluş. 37 ülkede aktif olan Brüksel merkezli ESN’in Türkiye’de bulunan 39 şubesinin İÜ ayağı “ESN Existanbul” kulübü başkanı İletişim Fakültesi öğrencisi Efkan Akpulat, İstanbul Üniversitesi’ne Erasmus ile gelen 375 kişi olduğunu söyledi. Akpulat “öğrencilere yardım eden öğrenciler” sloganı ile çalışan organizasyonun öğrencilere oturma izni, konaklama, iletişim ve adaptasyon konularında yardımcı olduğunu söyledi.
İstanbul Üniversitesi bünyesinde en çok ikili anlaşmanın bulunduğu Almanya, ve çok tercih edilen ülkeler Polonya ve Macaristan’da Erasmus yapmış ESN Existanbul üyesi İstanbul Üniversitesi öğrencileri kendi deneyimlerinden bahsettiler. Toplantı soru-yanıt şeklinde devam etti.