ENUYGAR Tanıtım ve Faaliyet Bildirimi Toplantısı Yapıldı

AJANS ÜNİVERSİTE – Erkut KILIÇ

ENUYGAR Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın’ın sunumuyla başlayan toplantıda engelli öğrencilerin dışarıdaki hayata nasıl katılabilecekleri, nasıl adapte olabilecekleri ve bunlar için yapılması gerekenler tartışıldı. Toplantıya Merkez Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu Üyeleri, Merkez Danışmanları, Akademik Danışmanlar, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

DSC_0220

Merkez müdürü Prof. Dr. Resa Aydın engellilerin temel sorunlarından bahsettiği konuşmasında üniversitelerin engelli çalışmalarındaki yeri neresidir sorusunun cevabını aradıklarını ve birçok çalışma yaptıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Aydın: “Bazı alanlarda hızlı yol aldık bazı konularda hedeflerimizin gerisinde kaldık. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemlerde biraz daha güçlenerek bu çalışmaları daha iyi bir noktaya götürebileceğiz” dedi. Son altı aydaki yaptıkları çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Aydın İÜ’de çalışan engelli personelin çalışma ortamının incelendiği çalışmadan da söz etti.

Prof. Dr. Aydın’dan sonra söz alan öğrenci koordinatörlüğünün faaliyetleri ve öğrenci koordinatörlüğü hakkında bilgi veren ENUYGAR Öğrenci Koordinatörü Uzman Songül Altınsaçlı, 2011 ile 2014 arasında İÜ’deki öğrencilerin yıllara göre dağılımlarını gösterdi. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 102 engelli öğrenci bulunduğunu ve bunların 15’inin örgün öğretimlerde, 87’sinin de açık ve uzaktan eğitim fakültelerinde okuduğunu belirten Altınsaçlı, yıllara göre Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültelerinin çok fazla önem arz ettiğini söyledi. Okula gelen engelli öğrencilere ulaşmak için farklı uygulamalar gerçekleştirdiklerini de belirten Altınsaçlı: “2011’de bir hayalle başlayan ama sonuna ulaşacağımız çok az bir zaman kaldı. Öğrencilerimizle bir arada yaptığımız sanatsal etkinlikler sonucunda güzel bir şeyler yapabileceğimizi fark ettik. Bu bazda da öğrencilerimiz için Beyazıt’taki ofisimizde atölye kuruyoruz. Atölyenin açılışı da çok kısa bir sürede yapılacak” dedi.

DSC_0268

Bana ne dediğiniz değil beni nasıl algıladığınız önemlidir

Toplumsal Haklar ve Araştırmaları Derneği Başkanı Süleyman Akbulut yaptığı konuşmada eğitimin engellilerin kurtuluşunun en temel anahtarlarından birisi olduğunu belirtti. “Türkiye’de engelliler hayata adapte olamıyorsa üniversiteye gelemedikleri içindir” diye konuşan Akbulut en büyük ikinci problemin de ‘ayrımcılık’ olduğunu diler getirdi. Akbulut: “Biz bu sene Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği olarak eğitim, erişim, sağlık ve çalışma hayatı konusunda Türkiye’nin şu ana kadarki en büyük araştırmasını yaptık. Türkiye’deki engelli öğrenci sayılarını ve üniversitelerin durumunu araştırdık. Genel olarak söylemek gerekirse tablo ne yazık ki çok vahim” dedi ve sözlerini: “Sakat, engelli özürlü… Hep söylüyorum bana ne dediğiniz değil beni nasıl algıladığınız önemlidir” şeklinde sonlandırdı.

Toplantı Prof. Dr. Resa Aydın koordinatörlüğündeki Katkılar ve Öneriler Bölümü ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.