AJANS ÜNİVERSİTE –Seda Orman
Yenilenen İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi öğrenci ve Akademik personelin hizmetine sunuldu
İstanbul Üniversitesi Kütüphaneleri, Türkiye’deki en zengin kütüphane koleksiyonunu barındırıyor. Derleme Kanunu gereği Türkiye’de basılan tüm yayınların toplandığı İÜ Merkez Kütüphanesi tek derleme üniversite kütüphanesi olma özelliğine de sahip.
İÜ Merkez Kütüphanesi, araştırma ve bilgiye erişim sürecinde öğrenci ve öğretim üyelerine her türlü imkânı sağlamaya çalışıyor. Bu kapsamda bilgiye erişimin kolay ve doğru yollardan sağlanması için Symhony Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi alındı. Gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından İstanbul Üniversitesi kütüphanelerinde kullanılmaya başlandı.
Uluslararası standartlara uygun veri girişi ve indeksleme yeteneği sayesinde İstanbul Üniversitesi’nin zengin kütüphane koleksiyonuna artık web tabanlı her ortamdan erişim sağlanıyor. Kasım 2012 başlatılan Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi ile birlikte yaklaşık 35 farklı birim kütüphanesi ve Merkez Kütüphane’nin bibliyografik verileri, kullanıcılarının web ’ten daha rahat erişim sağlayabilecekleri bir yazılıma devam ediyor.
Süreli Yayınlar Birim Sorumlusu Aylin Tekin ise Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi ile ilgili “Kütüphaneye üç ay aralıklarla Türkiye’nin her yerinden kitaplar ve dergiler gönderiliyor. Bize gönderilen kitaplar arasında elemeler yapıyoruz. İçlerinde magazinsel, spor, reklam içerikli olanları, çocuk yayınlarını, tek tek çıkmış dergileri almıyoruz. Bunları atmıyoruz. Dijitalleştirip DVD’ye aktarıyoruz. Akademik içerikli yayınları sisteme aktarıyoruz. Otomasyon sisteminde 1 milyona yakın yayın yer alıyor. Çoğu aktarılmamış ya da aktarılıp silinmiş yayınlar da var. Aktarılmamasının sebebi kütüphanenin büyük olmasından veya aktarım hatalarından dolayı kaynaklanıyor” dedi.
Kayıtsız kaynakların sisteme aktarılma işi hala devam ediyor. Merkez ve bağlı birim kütüphanelerinde sisteme aktarılmamış olan kayıtsız verilerin dışında, sisteme aktarılan toplam 1 milyona yakın yayın yer alıyor. Sisteme aktarın kayıt sayıları Merkez Kütüphane: 305 bin780, Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi: 162 bin 625, Hukuk Fakültesi Kütüphanesi: 96 bin 797, İktisat Fakültesi Kütüphanesi: 57 bin 313
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kütüphanesi: 40 bin 040, Siyasal Bilgiler Fakültesi: 27 bin 89,İstanbul Tıp Fakültesi Kütüphanesi: 22 bin 512, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Kütüphanesi: 20 bin 801, Mühendislik Fakültesi Kütüphanesi: 12 bin 859, Fen Fakültesi Bölüm Kütüphaneleri: 41bin 714, İşletme Fakültesi Kütüphanesi: 10 bin 692,İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi: 9 bin 836.
Bunların yanı sıra; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Kütüphanesi, Avrasya Enstitüsü Kütüphanesi, Bakırköy Sağlık Yüksek Okulu Kütüphanesi, Diş Hekimliği Fakültesi Kütüphanesi, Eczacılık Fakültesi Kütüphanesi, Enformatik Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Orman Fakültesi Kütüphanesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Kütüphanesi, Sosyal Bilimler MYO. Kütüphanesi, Su Ürünleri Fakültesi Kütüphanesi, Teknik Bilimler MYO Kütüphanesi, Ulaştırma ve Lojistik M.Y.O. Kütüphanesi, Veteriner Fakültesi Kütüphanesi, İletişim Fakültesi Kütüphanesi, Şarkiyat Araştırma Merkezi Kütüphanesi’nde de değişik sayıda koleksiyonlar bulunuyor.
Sistem, Öğrenci ve Personel Otomasyonu, Taşınır Kayıt Kontrol Sistemi, Akademik Veri Tabanları, Banka Sistemleri ve üniversitedeki diğer otomasyon sistemleri ile entegre çalışacağından erişim ve tanımlama adına tüm işlemler tek “tık” ile yapılabilecek. Merkez Kütüphane ve diğer birim kütüphaneleri tek çatı altında birleştirileceğinden İÜ’nün sahip olduğu koleksiyonların tam bilgisi ve sayımı sistem üzerinden takip edilebilecek. Kütüphane yönetimi kolay ve şeffaf olacak. Yenilenen Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi ile Sağlama, Elektronik Kaynakların Yönetimi, Dijital Kaynakların Yönetimi, Kütüphanelerarası Ödünç Hizmeti (ILL = Inter Library Loan) Yönetimi bir arada yürütülebilecek. Ayrıca sahip olduğu Nadir Eser Koleksiyonu ile daima ilgi odağı olan üniversitemizin dijital kaynaklarına erişim kütüphane yararlandırma politikaları çerçevesinde otomasyon sistemi üzerinden sağlanacak.
İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden Cansu Turan “Uzaktan Eğitim öğrencisi olduğum için ders kitaplarını almamda sorun oluyor. Bu yüzden Entegre Otomasyon Sisteminden yararlanıyorum” diye belirtti. Halkla İlişkiler mezunu Begüm Sözer “Şuan farklı bir okulda Yüksek Lisans yapmama rağmen bu sistemden yararlanıyorum. Çünkü aradığım bilgileri rahatça bulabiliyorum” dedi.