Engellilere Sesli Kitap Desteği

AJANS ÜNİVERSİTE-Sümeyye YAMAN

 

İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi birçok engelliye hizmetinin yanı sıra gönüllü okuyucuların desteği ile görme engelliler için sesli kitaplar oluşturuyor

 

İÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın katkılarıyla kurulan İÜ Engelsiz Bilgi Merkezi, 18 Ocak 2012 tarihinde İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından İÜ Merkez Kütüphanesi’nde açıldı. Merkezin amacı, engelli öğrenci ve personele bilgiye erişim konusunda yardımcı olmak. E-kitap oluşturma, sesli kitap üretme çalışmalarıyla dijital ses dosyaları oluşturmak, kaynakların Braille alfabesiyle, şekil içeren kaynakların ise kabartma çıktı olarak hazırlanması Merkezde gerçekleştirilen çalışmalardan bazıları.

 

DSCN0267 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

90 Gönüllü Okuyucu 180 Sesli Kitap

Sesli okuma çalışmalarına başlandığından bu yana iyi sonuçlar alındığını ifade eden İÜ Engelsiz Bilgi Merkezi Birim Koordinatörü Mustafa Özyürek, “Öğrencilerden ve dışarıdan gelenler olmak üzere yaklaşık 90 gönüllü okuyucumuz var ve 180 sesli kitaba ulaştık. Gelen kişiler tanıdıklarına haber veriyor ve bu şekilde sesli kitap için grubumuz kalabalıklaşıyor. Bu durum genel olarak memnuniyet oluşturdu. Sosyal medyada duyuru yapmamız ciddi bir yönelim sağladı. Okumaya sesi müsait olan okuyucunun sesini stüdyoda kitap okurken kaydediyoruz. Romanların sesli kitap olması daha uygun oluyor. Kitapları okuyucu seçip bize bildiriyor.” dedi.

 

engelsiz--sonraki haber için (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Gönüllü Okuyucular Birçok Konuda Bilgileniyor”

 Çalışmaların içinde etkinlikler ve eğitimlere de yer verildiğini söyleyen Özyürek, Gönüllü okuyucu olarak gelen arkadaşlarımıza engelliler hakkında birçok konuda bilgi verdiklerini, onlara normal hayatta engellilere nasıl davranılması gerektiğini ve hangi konularda yardımcı olabileceklerini öğrettiklerini söyledi.

 

Özyürek, gönüllü okuyucuları beklediklerini dile getirdi. “İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Engelsiz Bilgi Merkezi’ne 0212 455 57 00 numaralı telefondan veya http://kutuphane.istanbul.edu.tr/engelsiz, iuengelsiz@gmail.com ve www.facebook.com/engelsiziu adreslerinden ulaşabilirsiniz. Haftada bir saat kayıt yaparak engelli arkadaşlarımıza sesli kitap kazandırmak isteyen gönüllü okuyucuları bekliyoruz.”

 

engelsiz--sonraki haber için (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merkezde Çok Özel Çalışmalar Yapılıyor

Merkezde engelli kullanıcılar için erişilebilir hale getirilmiş birçok cihaz bulunuyor. Az görebilenler için ekran büyütücüler, parmağı, kolları olmayan veya işlevsiz durumda olan bilgisayar kullanıcıları için bilek mouseları, ayak pedalları mevcut. Renk problemi olanlar için renk değişikliği yapılıyor. Kullanıcılar önce bu cihazlarla tanıştırılıyor. Merkez bünyesinde gerçekleştirmesi düşünülen eğitimlerden bir tanesi de bilgisayar ve kütüphane eğitimi. Zira birçok engelli öğrenci bilgisayar teknolojisine hâkim olmadan Merkez’e geliyor.

 

Yeni gelişmelerden haberdar olmak için diğer kurumlardaki engelli eğitimlerine katılan Merkez çalışanları dönem içinde de birçok etkinliğe imza atıyor. Film çalışmaları, kitap okumaları, oyunlar, eğitimler bunlardan birkaçı. Örneğin filmler hem alt yazılı hem de sesli betimleme yoluyla hazırlanıyor. Öğrenci şenliğinde her yıl düzenli olarak stant kuruluyor. Öğrencilerin empati kurması için çeşitli oyunlar düzenliyoruz. Bu şekilde hem arkadaşlıkların kurulması, hem de toplumun daha duyarlı hale gelmesi ve bilinçlenmesi sağlanıyor.