AJANS ÜNİVERSİTE – Kıymet DAĞDELEN
Fotoğraf – Selin ŞAHİN
“Engelli Öğrenciler Koordinatörlüğü Birinci İstanbul Bölge Toplantısı”, Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından 25 Nisan Cuma günü yapıldı
İstanbul Üniversitesi Esnaf Hastanesi Toplantı Salonu’nda yapılan “Engelli Öğrenci Koordinatörlüğü Birinci İstanbul Bölge Toplantısı”na konuşmacı olarak Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, Uzman Songül Altınsaçlı, Yrd. Doç. Dr. Hande Sart katıldı. Hande Sart’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının birinci oturumunda ilk olarak üniversitelerin engelli öğrenci tespitinin nasıl yapıldığı hakkında on dört üniversiteden ayrı ayrı bilgi alındı. Daha sonra bu üniversitelerde Engelli Öğrenci Temsilcisi (EOT) olup olmadığı ya da sayısının kaç olduğu hakkında bilgi verildi.
İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Yeniyüzyıl Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Marmara Üniversitesi olmak üzere toplam 14 üniversitenin katıldığı bu toplantıda Uzman Altınsaçlı, “Bugün burada toplanmamızın amacı Engelli Öğrenci Birimi’nde çalışan veya bu konuma yeni atanan koordinatörlerin yaşadıkları veya yaşayacakları sıkıntıları ortaya koyarak eksiklikleri ve olumlu deneyimleri paylaşmaktır” dedi.
“Fırsat Eşitliğini Sağlayacak Bir Yönetmelik Oluşturduk”
Rektörlüğün bir koordinatörlük birimi olarak çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Resa Aydın, Engelli Öğrenci Koordinatörlüğü’nün engelli öğrencilerin her alanda fırsat eşitliğinin sağlanması için eğitim ve sınav yönetmeliği adı altında kendi üniversitelerine göre taslaklar oluşturduklarını söyledi. Bu taslakların engelli öğrencilere her alanda fırsat eşitliği sağlayacağını belirten Prof. Dr. Aydın, bu taslakların hiçbir yerde yayınlanmadığını söyledi. Rektörlükten onay aldıktan sonra taslakların internet sayfasına konulacağını ifade eden Prof. Dr. Aydın, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bu taslağın içine ders ve sınav yönetmeliği adı altında pek çok madde koyduk. Aynı zamanda yetkililere nasıl ulaşılabileceği hakkında bilgi verdik. Tabii ki daha birçok şey yapılabilir ama şimdilik buradan devam edeceğiz. Umarım bu toplantıdan sonra daha iyi yenilikler yapılmasına karar verilir”
“Amacımız Uygulamaların Daha Standart Hale Getirilmesi”
Görev değişikliklerinin çok kısa zamanda uygulandığını söyleyen Uzman Altınsaçlı, deneyimli olanların işten ayrıldığını, diğer deneyimli çalışanların ise deneyimleri olmayanlara yardımcı olmadığını belirtti. İstanbul’daki üniversitelerde engelli öğrenciler için uygulanan yönetmeliklerin standart hale getirilmesi ve bu üniversitelerle ortak bir çalışma içinde bulunmaları gerektiğini ifade etti. Toplantının ikinci oturumunun ise Prof. Dr. Resa Aydın’ın başkanlığında sürdüreleciğini belirten Uzman Altınsaçlı, psikoloji, hukuk, YÖK(Yükseköğretim Kurulu), İletişim, Yönetim Kurulu, ortak internet sitesi, elektronik bülten, akademik çalışma sonuçlarının yayınlanması, danışma kurulunun oluşturulması ve yine bölgesel bazda koordinatörlerin yetkilerinin geliştirilmesi hakkında konuşulacağını söyledi.
“Hep Birlikte Yola Çıktık Ama Önemli Olan Sürdürülebilirlik”
Boğaziçi Üniversitesi Engelliler Birimi Koordinatörlüğü, aynı zamanda YÖK komisyonu üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Sart, yönetmelik çerçevesinde ilk yapılan şeyin öğrenci temsilcisinin oluşmasına dair bir revizyon geliştirmek olduğunu söyledi.
İstanbul’daki on dört üniversite ile ortak çalışılacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Sart, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Hep birlikte bir şeyler yapacağız ama sürdürülebilirlik önemli. Biz çok büyük bir ekibiz, çoğumuz engelliler birimi koordinatörü olarak buradayız.”
Toplantının ikinci oturumunda ise moderatörlüğü üstlenen Prof. Dr. Resa Aydın ile birlikte ortak çalışmaların planlanması çerçevesinde, dar bölgede mail konumunun oluşturulması, öğrenci temsilcisinin gerekliliği ve bu temsilcinin mail grubuna üye olması, bülten oluşturulması, yılda iki kez toplantı yapılması, engelsiz ders metaryalleri için gereken bilgilerin verilmesi, İstanbul bölgesi Facebook grubunun kurulması gibi konulara değinildi.