AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu GÜLER
Fotoğraf- Esra MUTLU
İstanbul Tıp Fakültesi 14 Mart Amfisi’nde gerçekleşen zirvenin açılış konuşmasını yapan İÜ ENUYGAR Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, bu yıl ikincisini düzenledikleri “Engelli Kadınlar Zirvesi” paneline hazırlanmasında katkıda bulunan ve katılan herkese teşekkür etti. Kadınların özellikle de engelli kadınların farklı şekillerde zorlukları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın, bu zorlukları dile getirmek için örgütlenilmesi ve birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Engelli kadınların sorunlarını topluma aktarmada TSD Kadın Kurulu ve Türkiye Engelli Kadınlar Derneği’nin başarılı bir yol çizdiğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Biz ENUYGAR Merkezi olarak kendimizi sivil toplum örgütleri ile yakından çalışarak, engelli bireylerin ülkemizdeki sorunlarını, ihtiyaçlarını, beklentilerini daha bilimsel çerçevede akademik çevrelere yayma anlamında sorumlu buluyoruz” diyerek bu tür önemli buluşmaları anlamlı bulduklarını ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından programın ilk paneline geçildi. “Kadına Yönelik Şiddet ve Örgütlenme” panelinin oturum başkanlığını İÜ ENUYGAR Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Zerrin Ayvaz Reis yaptı. TSD Genel Merkez Engelli Kadın Kurulu Başkanı Pervin Giyik konuşmasında engelli kadınların örgütlenmesi üzerinde durdu. Geçen sene yapılan panelde Türkiye’de engelli kadın olmanın zorluğundan bahsettiklerini söyleyen Giyik, bu sene “Nasıl örgütlenebiliriz” konusu üzerinde durmak istediğini belirtti. Giyik, konuşmasının amacının engelli kadınların örgütlenme sorununu ya da örgütlenememelerini, engelli kadınlar karşılaştıkları sorunları tartışabilmek olduğunu söyledi. Giyik konuşmasında, “Engelli kadınlar ne istiyor?” sorusunu merkeze alarak engelli kadınların örgütlenmesinin önündeki engelleri, faaliyette bulunan sivil toplum örgütleri ve kadın hareketleri arasındaki bağı ortaya koydu.
“Dilimizi Değiştirirsek Zihnimizi de Değiştirebiliriz”
Panelin diğer konuşmacısı Renkli Dünyalar Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Uzm. Psikolog Melek Bengü Şahin konuşmasına herkesin Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. Bu kutlamayı aslında biraz öfkeli olarak söylediğini dile getiren Şahin, Özgecan Aslan cinayeti ile birlikte Türkiye’de kadınların yaşadıkları acıları daha açık bir şekilde görüldüğünü belirterek hayatını kaybeden kadınları andı. Toplumda insanların tecavüz,taciz ve şiddet durumlarının insanları rahatsız ettiğini söyleyen Şahin, özellikle engelli kadınların tecavüz,taciz ya da şiddete uğradığında engelli olmayan bir kadından farklı yansıtamadığını, her iki açıdan da bu durumları paylaşmanın, anlatmanın kolay olmadığını ifade etti. Şahin, “Sadece kadın kimliği ile günümüzde önemli sorunlarla karşılaşıyoruz. Bir de bunun önüne engelli sıfatını koyduğumuzda karşılaşılan sorunlar daha komplike oluyor. Sorunları çözmek için önce kendi dilimizi değiştirmemiz gerekli. Dilimizi değiştirirsek, zihnimizi de değiştirebiliriz” diyerek bu yolla farkındalığı arttırmanın önemli olduğunu vurguladı.
Programın “Evde Bakım” adlı ikinci panelinin başkanlığını İÜ ENUYGAR Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kerem Giray yaptı. Evde bakım gören kadının gereksinimleri hakkında sunum yapan Evde Bakım Derneği Başkanı Aynur Dik, engelli bir yakını sahip olmak ve ona bakmanın da zor olduğunu söyledi. Dünya Kadınlar Günü’nde şiddeti konuşmadan şiddetin verilerini paylaşmadan kadın sağlığından bahsetmenin mümkün olamayacağını söyleyen Dik, şiddet verilerini katılımcılarla paylaştı. Dik, “Kadın sağlığı denilince akla ilk gelen üreme ve çoğalma olur. Ama kadın sağlığı bundan ibaret değildir. Kadın sağlığı ruhsal ve bedensel yönden sağlıklı olmak demektir” diyerek engelli kadınların yaşadıkları sağlık sorunlarından bahsetti.
Türkiye’de Engelli İşsizlik Oranı %50’nin Üstünde
İkinci konuşmacı TSD Genel Merkez Hukuk Sorumlusu Av. Turan Hançerli, 2022 sayılı Evde Bakım Aylığı Yasa Değişikliği Mücadelesi hakkında konuşma yaptı. Engellilerin en temel sorunlarından bir tanesinin de işsiz olan, çalışma durumu olmayan ve ekonomik durumu olmayan kişilerin hayatlarını nasıl sürdürecekleri sorunu olduğunu ifade eden Av. Hançerli, Türkiye’de engelli işsizlik oranının %50’nin üstünde olduğunu ve bu işsizlik sorunun çözülemediğini söyledi. İşsizlik sorunu olmasına rağmen insanların yaşamlarına devam etme hakkına sahip olduklarını ve bunu sağlayanın sosyal devlet ve destekleri yoluyla olduğunu belirten Hançer, “2022 sayılı kanunun 65 yaş ve üzeri muhtaç ve güçsüzlerin aylık aldığı ve bugünde engellilerin faydalandığı 1976 yılında yürürlüğe girmiş bir kanun. 2013 yılında kanun değişmeden kanunun yönetmeliği değiştirildi” diyerek kanunun verdiği hakların yok edildiğini söyledi.
Son konuşmacı İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Kars, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ortaya çıkışından ve kadın haklarının Türkiye’deki tarihsel sürecinden bahsetti. Prof. Dr. Kars, “Bu ülkede kadına kadın denilemiyor. Kadın cins adı bayan, hanım, abla ve bacı gibi isimlerle adlandırılıyor” diyerek en önce dilin değiştirmesi gerektiğini söyledi. Kadını çocuk, mağdur, aciz duruma koyan bir dilimiz olduğunu bu dili değiştirmedikçe, zihniyeti de değiştirmenin zor olduğunu ifade etti. Kadına kadın denilmeyen bir toplumda yaşamak kadınları ikincil varlık olarak görmenin ön koşulu olduğunun altını çizdi.
Panellerin sonunda konuşmacılara belgeleri ve hediyeleri takdim edildikten sonra TSD Çerkezköy Şubesi Engelli Korosu’nun dinletisiyle etkinlik sona erdi.
Tırmanışı Engelli Kadınlar Zirvesi’ne Adadı
Toroslar Kızlar Sivrisi Dağı’na tırmanan Zirve Dağcılık İstanbul Şubesi Üyelerinden olan Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Akademik Danışman Yard. Doç.Dr. Ebru Demirci tırmanışı Engelli Kadınlar Zirvesi’ne adadı.
“Zirve dağcılık İstanbul Şubesi üyelerinin desteği ile yaptığımız bu zirve çıkışında Türkiye’deki kadınları dağlarda unutmadık. Tırmanışımız 4 bayan dağcının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. herkese sevgiler…”