Engelli Hayvanlara Atık Malzemeden Protez Üretiyor

AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU

Türkü Taşçı, 21 yaşında İç Mimarlık öğrencisi. Taşçı, “Aslında bir ihtiyaçtan doğdu” dediği protez ortez projesine nasıl başladığını anlattı. “Cüce bir kedi sahiplenmiştim. Daha sonra onun yürüme sıkıntıları oluştu. Vücut bütünlüğü var olduğu için ona farklı bir protez tasarladım. Uzun süre ne yapılabilir diye düşündüm, karalama deneme yanılma yaparak ortaya birkaç ürün çıkarmış oldum” diyerek daha kapsamlı bir ürün yapmak için internetten ve medikal ürün üreticilerinden yardım aldığını söyledi.

Protez yapımı için hayvanın eksik uzvunu ve vücut ölçülerini dikkate alan Taşçı, hayvanların taşıma arabası gibi hareket kabiliyetlerini arttıran tekerlekli kemerli bedenini rahat taşıyabileceği araçlar üretiyor.

Taşçı, Atıkları Dönüştürüyor

Protez ve ortezler için hiçbir ücret talep etmeyen Taşçı, protez yapımı için çeşitli araçları dönüştürüyor. Taşçı, su boruları, oyuncak araba tekerlekleri, eski kıyafet lastikleri hatta kıyafetlerin kendisini kullanıyor. “Aldığım tek destek genelde bir yerde kullanabileceğim bir şey gördüğüm zaman ‘kullanmıyorsan alabilir miyim’ demek oluyor. Aksini ben de istemiyorum. Çünkü sahiden yardım etmek istiyor olmak her gördüğüm materyalden bir şeyler çıkarmama sebep oluyor” diyen Taşçı, “Onların yürüdüğünü görmek tarif edilemez bir mutluluk” dedi.

Sosyal medyada da engelli hayvanlara farkındalığı arttırmaya yönelik son dönemde artan çalışmaları değerlendiren Taşçı, “İnsanların bu tarz şeyleri yapmaya çalışması en azından bir şeyler yapmak istemesi bence oldukça iyi. Ne kadar fazla insan öğrenirse sokakta gördüğü bir hayvan için bile yapsa kardır, bir hayvan adımlarına kavuşur” diye konuştu.

Taşçı, şimdiye kadar birkaç kişisel talep dışında hayvan barınakları için gönüllü olarak çalıştı. Taşçı, protez ve ortez yapımının dışında hayvanların daha rahat bir ortamda barınmaları için minik hayvan barınakları yapıyor.

Kendisine barınak yapma talepleri oluğunu ifade eden Taşçı, “Barınak talebi geliyor hatta yapmayı öğrenmek isteyenler oluyor. Bunu havaların soğumasına bağlıyorum. Barınak yapmak da çok kolay ve maliyeti düşük bir şey. Aslında herkes birer tane yapıp sokağına koysa hiçbir hayvan üşümez” dedi.

10409545_10206845751835873_5926161528085665344_n

“Hayvanların Haklarını Savunmalıyız”

Engelli hayvanların haklarını gözetmeye ve yaşam haklarını savunmaya dikkat çeken Taşçı, “Nasıl ki kendi yaşam hakkımızı savunuyor, koruyor ve müdahale edilmesini istemiyorsak aynı düzlemde hayvanlar için de bu şekilde davranmalıyız. Kapılarımızın önüne birer kap su ve yemek koymalı. Tüm hayvanlara sevgi göstermeliyiz. Engelli olan hayvanların kulaklarını arkasını kaşımalıyız, patileri olmadığı için bunu yapamadıklarından öyle çok hoşlarına gidiyor ki. Ve her şeyden önemlisi, en nihayetinde aynı gemideyiz bunu gözeterek yaşarsak hem hayvanlar hem doğa hem de tüm insanlar için var olan en iyi seçenekleri uygulamış oluruz” şeklinde konuştu.

Ücretsiz olarak ihtiyaç duyan bütün hayvanlara protez, ortez ulaştırmayı hedefleyen Taşçı’ya protez, ortez ve barınak talebinde bulunmak isteyenler sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirler.