AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN, Nuran ATIŞ
Endnote Özel Bibliyografya Programı Semineri, İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci’nin konuşmasıyla başladı. İlk olarak İÜ Merkez Kütüphanesi’ni ve burada yapılan çalışmaları tanıtan Dr. Bezirci, “Güler yüzlü, kullanım odaklı ve iletişime açık bir hizmet anlayışına sahibiz” şeklinde konuştu. “Bir adım önde, bir adım önce prensibiyle çalışıyoruz” diyen Dr. Bezirci, Kütüphaneler Arası Ödünç Verme Sistemi (ILL) ile ilgili bilgi verdi. İÜ Merkez Kütüphanesi’nde kullanılan tam metin makale sayısının yüksek olduğunu kaydeden Dr. Bezirci, 2014’ten bu yana yapılan projeleri aktarırken, Uluslararası Entegre Otomasyon Sistemi Projesi’ni de tanıttı.
İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi bünyesinde dünya çapında ünlü ve tek nüsha eserlerin yer aldığını aktaran Dr. Bezirci, yazma eserlerin dijitale aktarılması konusunu ele aldı. “Fakülte kütüphanelerine otomasyon üzerinden ulaşılabiliyor” diye konuşan Dr. Bezirci, sergi, kongre ve şenliklerin de düzenlendiğini ifade etti.
İÜ Yayın Üretiminde İlk Sırada
Seminer, Resarch Software firmasından Hakan Uyar’ın Endnote uygulamasını tanıtmasıyla devam etti. Firmanın distribütör olarak hizmet verdiğini söyleyen Uyar, Endnote’u “Kişisel kütüphanenizi oluştururken kullanacağınız, makale yazımı için gerekli verileri saklamanıza yardımcı veri tabanıdır” şeklinde tanımladı. Eğitim ve tanıtım sergileri gerçekleştirdiklerini ifade eden Uyar, İÜ’nün yayın üretiminde 1’inci olduğunu vurguladı. “Endnote bir referans ve imaj veri tabanıdır” diyen Uyar, makale arama, download gibi işlerin yanı sıra makalelerin yayınlanabileceği uygun dergilerin ve benzer makalelerin de bu veri tabanı aracılığıyla bulunabileceğini sözlerine ekledi. Seminer, Endnote veri tabanıyla ilgili teknik bilgilerin katılımcılara uygulamalı biçimde aktarılmasının ardından sona erdi.