AJANS ÜNİVERSİTE-Devrim ÇIRPAN
Spor ve şiddet son yıllarda ülkemizde sıkça birbiriyle anılır hale geldi. Taraftarlar arasındaki sürtüşmeye kulüp başkanları ve sporcular da katılınca şiddet sporumuzun bir parçası oldu. Sporumuzdaki bu şiddeti sona erdirmek ve sporda kardeşlik, dostluk tohumlarının ekilmesi amacıyla EDER Derneği kuruldu. Derneğin kurucusu eski basketbolcu ve spor yöneticisi Cihat Levent derneğin kuruluşunu ve sporda şiddeti önlemek amacıyla yaptıkları çalışmaları anlattı.
Bir spor kulübünün genel kurul üyesiyken, sosyal medyada rakiplerinin haksızlığa uğradığına dem vuran bir yazı paylaştığını vurgulayan Levent, şunları kaydetti: “Rakiplerimin haksızlığa uğradığını ilk ben telaffuz ettim. Genelde insanlar kendi uğradığı haksızlıklardan söz eder; rakiplerimin uğradığı haksızlıkları ben savunduğum zaman, benim uğradığım haksızlıklarda bir eleştiri yaparsam eğer daha ciddiye alınacağımı düşünerek sosyal medyada bununla ilgili bir yazı paylaştım. Bu yazı bir kaç saat içerisinde sosyal medyada binlerce beğeni aldı. Daha sonra bir sosyal medya hesabı kurarak, birkaç gün içerisinde binlerce kişiye ulaştığımızı görerek 17 Mart 2014’te bir platform toplantısı yaptık. Ve platformda ortaya çıkan fikir jimnastiği sonucunda STK olmaya karar vererek EDER Derneği’ni kurduk.”
“Biz Tabandan Gelen Bir Hareketiz”
EDER Derneği yönetimi olarak amaçlarının, sporda şiddeti ve kötü söylemleri bitirmek olduğunu söyleyen Levent, “Bu konuda çok düşündük. Şu anda taraftar gruplarını bir araya toplayıp kulüplerin kapısını çalsak bile birşeyin değişeceğine inanmıyoruz. Çünkü Ülkemizde her hareket çatıdan kuruluyor. Eğer bir binayı çatıdan kurmaya çalışırsanız yıkılmaya mahkumdur. Biz tabandan gelen bir hareketiz” şeklinde konuştu.
Sporseverleri küçük yaştan itibaren, rakiplerinin dostları olduğunu öğreteceklerinin altını çizen Levent, çocukları eğittiklerinde, ailelerin çocukların yanında kötü bir söylemde bulunamayacaklarını söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Burada tabandan gelerek iki jenerasyonu bileştirmeyi hedefliyoruz. Sonucunda sporda şiddeti ve kötü söz söylemini değiştirebileceğimizi düşünüyorum. Biz önce çocukları hedefledik, çocukları hedeflerken daha kesin olmamak kaydıyla, çocuklara futbol oynarken eğitim vermeyi düşünüyoruz.”
“Sporda Dostluğu ve Kardeşliği Öğretmek İstiyoruz”
Levent, büyükşehirlerde birçok çocuğun spor yapma imkanı bulduğunu; fakat Güneydoğu Anadolu’da birçok tesis olmasına rağmen içinde spor yapan çocuk olmadığını belirterek yapacakları faaliyetleri anlattı: “Güneydoğu Anadolu gibi birçok bölgede tesisler var. Biz buralara ulaşıp ücretsiz spor okulları açarak yüzlerce çocuğu bir topun etrafında, birleştirerek; sporda hem kardeşliği hem de dostluğu öğretmek, hem de o çocuklara futbol oynatmak istiyoruz. Ve aralarından çıkacak olan profesyonel sporcuları da Türk sporuna kazandırırız diye düşünüyoruz. ”
Son olarak halkın içinde olduklarını, bunu yanında taraftarın içerisinde olmayı planladıklarını ifade eden Levent, en büyük hedeflerinin sporda dostluğu sağlamak olduğunu dile getirdi.