“Emniyetteyim (Safe In Secure)” Projesi’nin Tanıtımı Yapıldı

AJANS ÜNİVERİTE Burcu GÜLER- Selin ŞAHİN

Fotoğraf- Ozan ÖZEN

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) sahipliğinde yürütülen, “Emniyetteyim” Projesi’nin tanıtımı İÜ Fen Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleşti

İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KSAUM) ve Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksekokulu’nun ortak olduğu “Emniyetteyim Projesi”nde amaç kadına yönelik şiddetin çözümünde farkındalık yaratmak.

Tanıtım toplantısında Moderatör Doç. Dr. Tuba Günel yaptığı konuşmada projeyi kısaca anlattı. Proje sahibi TJOD adına konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Oya Gökmen bu projenin kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Gökmen, “TJOD Türkiye’de 6000 bin jinekoloğu temsil eden bir dernek. Bizim tüm uğraşımız kadınlardır. Kadınların sadece medikal yardımda bulunmuyoruz onların sıkıntılı, şiddet gördükleri zamanları da beraber paylaşıyoruz” diyerek proje ekibine ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.

_DSC0279

_DSC0301

İÜ KSAUM Müdürü Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu konuşmasında projede kurum olarak neden bulunduklarına, projenin önemine ve farkına değindi. Doç. Dr. Çubukçu, “Projenin en önemli farkındalığı eğitimi alacak grubun polis okulu olması” diyerek kadına yönelik şiddetin kadınlar için bir kader değil kamu sağlığını tehdit eden bir sorun olduğunu ifade etti.

_DSC0344

İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan konuşmasında son 10 yılda artan kadın cinayetlerine değinerek bu cinayetlerin ülkemizde değişmeyen gündem maddesi haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Kayacan “Üniversitemiz bu konudaki tüm hassasiyetini bu projeye aktarıyor” diyerek tüm proje ekibine başarı dilediklerini söyledi.

_DSC0360

Sn. Milletvekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu konuşmasında kadına karşı şiddette insan haklarının en bariz ihlali olduğunu söyledi. Prof. Dr. Dağoğlu meclisin kadına karşı konusunda yaptığı çalışmalara değindi. Sn. Milletvekili Prof. Dr. Sevim Savaşer, “Bu konu hakkında kanunsal olarak bir sorun yok ama uygulamalara baktığınız bir takım aksaklıklar var. Bunların önemli bir ayağı da emniyet bölümdür. Bu bölümdeki yaklaşımlar önemli” diyerek bu aksaklıkların yanı sıra önemli olanın emniyete gelinceye kadar durum için önlem alınması olduğunu söyledi.

_DSC0365

_DSC0387

Tanıtım toplantısının ardından “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi” konulu Çalıştay çalışması da gerçekleşti. Çalıştaya katılan İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatmagül Berktay, kadına yönelik şiddette karanlık bir zemin olduğunu, bu karanlık zeminin ise ataerkil sistemden kaynaklandığını söyledi. Prof. Dr. Berktay, kadınların ve çocukların birey olarak kabul edilmesi açısından ‘Emniyetteyim’ projesinin özellikle genç bireyler için çok önemli olduğunu vurguladı.

İÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşen Ufuk Sezgin konuşmasında Türkiye’de 1990 yılından bu yana kadına şiddet konusunda küçük adımlarla da olsa olumlu şeylerin yapılması, kadın kuruluşlarının kurulması konusuna değindi. Sosyal Hizmetler Uzmanı Müge Civan İnce yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddetle ilgili genelde geçici çözümlerin bulunduğunu ifade etti.

Çalıştay sonunda eğitime yönelik çalışmaların arttırılması yönünde karar alan konuşmacılar, kadına şiddet konusunun bir zihniyet meselesi olduğunu, uygulama değiştirilmediği sürece cezaların hiçbir işe yaramayacağını, bu nedenle eğitimin düzenlenmesi gerektiğini söylediler.