AJANS ÜNİVERSİTE- Beste BUDAN
Bu bağlam doğrultusunda İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SABİF) Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, yabancı yaşlıların Türkiye’de tedavi edilmesi ve yaşaması amacıyla emekli köyü projesini hayata geçirmek için harekete geçti.
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ortaklığında gerçekleşecek bu proje ilk defa bir gerontoloji bölümünün sertifikasyonuyla İstanbul Üniversitesi desteğini alarak gerçekleştirilecek.
Ülkemizin sağlık sektöründe birçok artıları olduğunu ve bu artıları daha da arttırmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Akgül, “Bu amaç doğrultusunda, iklimimiz, coğrafi konumumuz ve sağlık yönündeki başarılarımız göz önünde bulundurarak özellikle Avrupa’daki emekli olmuş insanların, kıyı kasabalarımızda kuracağımız emekli köyleri veya yaşlı köylerinde istihdamını sağlamak. Bu projedeki amacımız hasta yaşlılar değil, İskandinav Bölgesinde yaşayan emekli, sağlıklı yaşlıları getirip ülkemizde mekân sahibi olmaları ve bu mekânlarda hayatlarının sonuna kadar sorunsuz bir şekilde idame etmeleridir” dedi.
“7/24 Kontrol Altında Olan Evler İnşa Edilecek”
Konu ile ilgili olarak Avrupa’da ve Türkiye’de bakanlıklar ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Akgül, projedeki evlerin özelliklerini şu şekilde aktardı: “Projede kullanacağımız evler gerontolojik olarak tasarlanacak. Mevcut huzur evleri veya normal bir tatil köyü niteliğinde olmayacak. 65 yaş üstü insanların sağlıklı yaşayabilecekleri, düşme riskinin olmadığı, 7/24 kontrol altında olan evler inşa edilecek. Tek kişilik, yakınıyla kalan ya da kalabalık gruplar halinde kalabilecekleri şekilde düzenlenecek. Tek yaşamak isteyenler 1+1 evlere yerleştirilirken grup halinde yaşamak isteyen yaşlılar 7-8 kişilik ortak mutfaklı evlere yerleştirilecek.”
Projenin amacının, Türkiye’deki hizmet sektörünü yurt dışına ihraç ettirebilmek ve dünyaya tanıtmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akgül, “Yabancı yaşlıların hayatlarını idame edebilecekleri, gerontologların denetimi ve gözetimi altında vereceğimiz hizmetler ile idamesi sağlayarak ülkemizi yurt dışına tanıtmak” şeklinde konuştu.
“Ülkemiz Yaşlı Bir Toplum Haline Geliyor”
Ülkemizin yaşlı bir toplum haline geldiğine vurgu yapan Prof. Dr. Akgül, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir ülkede yüzde 8’lik bir yaşlı oranı varsa buna yaşlı toplum denir. Ülkemiz, genç bir nüfus olarak görülse de şuan yaşlılık oranı ülkemizde yüzde 8,4 gibi bir orana gelmiş bulunmakta. Ülkemizdeki yaşlı nüfus artışını kontrol altına almamız gerekmekte ve emekli köyü projemizin hedeflerinden biri de bu kontrolü sağlayabilmektir. ”
İstanbul Kalkınma ajansı ile yapılan görüşmeler sonucunda yaklaşık 1,5 milyar değerinde olan bu projenin kabul edildiğine değinen Prof. Dr. Akgül, emekli köyleri projesinin yaşlanan toplumumuz için önlem almak adına iyi bir adım olduğunu belirtti.
Yaşlıların En Büyük Problemi Düşme Tehlikesidir
Yaşlıların problemlerinin yüzde 15’inin düşmek olduğuna değinen Prof. Dr. Akgül, “Düşme faktörlerini uluslararası standartlarda saptayıp rehabilitasyona alacağız ve böylece çok büyük oranda düşme riskini ortadan kaldıracağız” dedi.
“Emekli ve yaşlı olan kişi kendini toplumdan soyutluyor. Bu onu hem sosyal hem psikolojik hem de maddi açıdan olumsuz etkiliyor. Yalnızca kendisine değil, topluma yük haline geliyor. Yaşlılar bizim zenginliklerimizdir ve bizim bu zenginlikleri değerlendirmemiz gerekir” şeklinde konuşan Prof. Dr. Akgül, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Emekli köylerinde bir ekip bulunacağı gibi aynı zamanda emekli köylerinde bulunan her türlü sağlık, sosyal ve psikolojik destekleme de yapılır. Bu arada gerontoloji öğrencileri, fizik tedavi öğrencileri, nöroloji öğrencileri ve sosyal hizmet öğrencileri, bu köyde aynı zaman da staj yapma fırsatı bulacaklar. Bu proje sayesinde gençler ile yaşlıları buluşturacağız. Bu süreçte yaşlılar, sosyal ve psikolojik yönleri geliştirirken gençler de deneyimler kazanacaklar.”
“Gerontoloji Geleceğin En İddialı Bölümlerinden Biridir”
İstanbul Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün devlet üniversiteleri arasında 2. olarak kurulduğunu ve geçen sene öğrenci almaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Akgül, Gerontoloji Bölümünün geleceğin en iddialı bölümlerinden birisi olduğunu vurguladı.
Gerontolojinin, özellikle sağlıklı yaş alma ile ilgilenen bir bilim alanı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akgül, gerontolojinin aynı zamanda 65 yaş üstü kişilerde ömrünü sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi amacını taşıdığını ifade etti.
“Gerontoloji Yalnızca Bir Tıp Terimi Değildir”
Gerontolojinin, yaşlının psikolojisi, sosyolojisi, hukuki ihtiyaçları, mali durumu çevresel durumu ve tüm sağlığını ilgilendiren sağlıklı yaşlı ve sağlıklı toplum üretmeyi isteyen bir bölüm olduğunu belirten Prof. Dr. Akgül, gerontolojinin yalnızca bir tıp terimi olmadığına vurgu yaptı.
Prof. Dr. Akgül, Emekli Köyleri Projesinin gerçekleşmesi planlanan bölgeleri şu şekilde aktardı: Proje kapsamında görüştüğümüz bölgeler arasında kıyı şeritlerimiz ve termal bölgelerimiz bulunuyor. Bu bölgelerdeki arsa sahipleriyle ve belediyeler ile görüşüyoruz. Yere karar verdiğimiz zaman ilk projemizi yakında çıkaracağız.”
“Bu Proje İle Yaşlılar Tekrar Genç Olduğunu Hissedecek”
Prof. Dr. Akgül, “Bu proje ile yaşlılar tekrar genç olduğunu, topluma faydalı bireyler olduklarını hissedecekler. Depresyondan kurtulacaklar, asosyallikten kurtulacaklar, üretime dönecekler. Sağlıklı yaşadıkları için ekonomik olarak sigorta sistemlerine endirekt olarak katkı sağlayacak. Gençlerle sürekli olarak buluşacakları için, tecrübelerini aktaracaklar. Yaşlıları tekrar hayata kazandıracağız ve her yönüyle bir zenginlik oluşturacağız” diyerek sözlerini noktaladı.