“Eduniversal World Convention” Kongresi İstanbul’da Gerçekleşiyor

AJANS ÜNİVERSİTE – Begüm ERGİNBAY
Fotoğraf: Ozan ÖZEN

 

Yüksek Öğretim alanında 15 yıllık tecrübesi olan Fransız danışmanlık ve derecelendirme kuruluşu SMBG tarafından 2007 yılında kurulan Eduniversal 154 ülkeden en iyi bin işletme fakültesinin dünya çapındaki haritasını çıkardıktan sonra, 2008 yılında bu kurumların bilgi ve becerisine dikkat çekmeye karar verdi. İlk kez 2011’de 9 coğrafi bölgedeki 30 farklı disiplinde dünya çapındaki master ve işletme master programlarının derecelendirmesini yayınladı. Eduniversal derecelendirmesi her yıl yayınlanmaya devam ediyor ve yıllık Edunivesal Kongresi’nde duyuruluyor. Son 7 yıldır kongre, yüksek öğretim alanındaki en saygın profesyonelleri ağırlıyor ve uluslararası platformda meslektaşları ile iletişime geçme, potansiyel ortaklıklar kurma fırsatı tanıyor.

 

Bu yıl Türkiye’de gerçekleşen kongreye İÜ İşletme Fakültesi ev sahipliği yapıyor. İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Tekarslan İÜ İşletme Fakültesi adına yaptığı açılış konuşmasında “Bu kongreye ev sahipliği yapmaktan kesinlikle gurur duyuyoruz. Eduniversal ailesine kongreyi burada gerçekleştirmeye karar verdikleri için teşekkür etmek istiyorum. Dünyanın dört bir yanından gelen meslektaşlarımızı, bağlarımızı güçlendirmek adına burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Fikir alışverişi ile işletme alanındaki ilerleyişimizi desteklemeye davet ediyoruz. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ve boğazı kucaklayan büyülü şehir İstanbul’a hoş geldiniz diyorum. İletişim ağı kurmanız, işbirliği ve dayanışma sağlamanız için keyifli bir toplantı olmasını diliyorum.Burada olduğunuz için hepinize teşekkür ederim” dedi.

 

DSC_0354

 

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu ise konuşmasında “İstanbul Üniversitesi Rektörü adına sizi İstanbul Üniversitesi’nde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. İstanbul Üniversitesi olarak 7. Eduniversal Kongresi’ne bu kampüste ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Avcılar kampüsü İstanbul Üniversitesi’nin en büyük bölümü. İstanbul Üniversitesi Türkiye’deki en eski ve en büyük üniversite. Ayrıca Avrupa‘da ilk kurulan 10 üniversiteden biri. Böylesine bir kongrenin üniversitemizde düzenlenmesinden gurur duyuyoruz. İstanbul çok eski bir şehir. Şehrin etrafında, ziyaret ettiğiniz her yerde eski uygarlıklardan kalan izleri görebilirsiniz. Bu tür organizasyonlar birbirimizi tanımak, fikir ve bilgi alışverişinde bulunmak gibi birçok fırsat sunar. Eminim ki bugün ve yarında böyle olacak. Başarılı ve verimli bir toplantı olmasını ve İstanbul’da keyifli zaman geçirmenizi diliyorum” diye konuştu.

 

DSC_0361

 

Eduniversal Group CEO ve Kurucusu Martial Guiette yaptığı konuşmada Eduniversal’in başarılı olmasında dekanların ve master programını tamamlayan öğrencilerin katılımının büyük önem taşıdığını söyledi. Geçen yıl master yapmak isteyen 4 bin 700 öğrencinin seçimini Eduniversal web sitesine bakarak karar verdiğini belirtti. Her yıl yeni üniversiteler ile işbirliği yapmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

 

DSC_0366

 

Açılış konuşmalarının ardından USEK (Holy Spirit University of Kaslik) Dekanı ve Eduniversal Uluslararası Bilimsel Komite üyesi Prof. Nehme Azoury yaptığı durum değerlendirmesinde planlamanın eksikliğinden, kaynakların verimsizliğinden, rehber ve oryantasyon yetersizliğinden bahsederken kadınların, kırsal ve yoksul kesimin eğitim alamadığını Ortadoğu’dan örneklerle anlattı. İki farklı algıdan bahseden Prof. Azoury insanların eğitimi yaşam kalitelerini arttırmak, para kazanmak için bir yol veya ekonomik ve politik nedenlerden dolayı zaman ve para kaybı olarak gördüklerini söyledi. Ortadoğu ülkelerinden eğitime ilişkin rakamlarla konuşan Prof. Azoury gelişmelere de değindi. Akredite okulların sayısının artmasının yetersiz ama önemli olduğunu söyledi. Uluslar arası ortaklıklarda Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri ile yapılan işbirliklerinin yanında Asya ve Latin Amerika ülkeleri ile ilişkilerin zayıf kaldığına dikkat çekti. Günümüzde özelleştirme ile birlikte eğitim kalitesinin düştüğünü, uzun vadeli organizasyonların daha kaliteli olduğunu söyledi. Temel sorun olduğu için çocuk eğitimine önem verildiğini, çocukların büyüdüklerinde beyinlerinin yıkanmış olmasını engellemek adına yapıldığını belirtti. Kadın eğitimine verilen önemin arttığını, Suudi Arabistan’da sadece kadınların gittiği bir üniversite olduğunu söyledi. Fakat zorlukların devam ettiğini; Mısır ve Suriye’deki sınıflarda çok sayıda öğrencinin olmasının kaliteyi düşürdüğünden, varlıklı bir toplum olmasına rağmen yatırım yetersizliğinden kaynaklanan altyapı eksikliğinden ve düşük maaşlardan bahsetti. Kuzey Afrika ve Ortadoğu‘daki işletme okullarının altyapısının güçlendirildiğini, farklı dillerde eğitim verildiğini ve aile ortamının sağlandığını söylerken akredite olan dergilerin sınırlı sayıda olduğundan, bürokrasiden dolayı insanların işleri yapamadığından ve planlama eksikliğinden bahsetti. Çözümün workshop ve seminerlerde bulunabileceğini, değişim programlarının sektördeki ilerleme açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

 

DSC_0385

 

American Üniversitesi Cairo İşletme Okulu eski dekanı ve Eduniversal Uluslararası Bilimsel Komite üyesi Prof. Sherif Kamel eğitimin geldiği noktada sanal eğitimin sınıfta verilen eğitimin yerini alabilir mi sorusuyla konuşmasına başladı. Ekonomik, sosyal ve teknik olarak birbirine kenetlenen bir dünyada yaşadığımızı belirten Prof. Kamel, bugüne kadar oluşturulan verinin yüzde 95’inin son üç yılda oluştuğunu belirtti. Bu yüzden yenilikçi olunması gerektiğine değindikten sonra 2012 den beri büyümeye devam eden MOOCs (Kitlesel Çevrimiçi Açık Ders) programlarını tanıttı. Ücretsiz ve evrensel olan bu online derslere sınırsız sayıda aktif katılımcı yararlanabiliyor. Otonomi, çeşitlilik, açıklık ve etkileşim olanaklarını Mooc avantajlarına örnek olarak gösteren Prof. Kamel, doktora, master, lisans öğrencilerinin bu programlardan yararlandıklarını anlattı. Bu alanda geçmişten günümüze faaliyet gösteren bazı kuruluşlara örnek verdi.

 

DSC_0399

Programın devamı için:
http://convention.eduniversal.com/program.php