AJANS ÜNİVERSİTE- Esra MUTLU
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Fizyoterapisti Akın Başkent, çocukluğunda başlayan fotoğraf merakını üniversite yıllarında edindiği fotoğraf makinesi ile geliştirdi.
Kendi çabalarıyla öğrendiği ve zaman içinde ilerlettiği fotoğraf serüvenini, açtığı ilk kişisel sergisi ile taçlandırdı. Sergide, Beyazıt ve Süleymaniye arasındaki duvarlarda yer alan izlerin, taşların ve tarihi kalıntıların görüntülerinin tespit edildiği22 fotoğraf yer aldı. Kişisel olsa da herkesin sözü geçengüzergâhta çektiği fotoğraflara da yer verilen sergi, İÜ Kongre Kültür Merkezi’nde, interaktif bir şekilde gerçekleştirildi.
Serginin oluşum süreciyle ilgili bilgi veren Başkent, sergideki her şeyin fakülte polikliniğinin Esnaf Hastanesi’ne taşınmasıyla başladığını söyledi ve çektiği ilk fotoğraftan sergiye uzanan yolu şu sözlerle dile getirdi: “İşe gidip gelirken bu güzergâhtakiduvarlarda yer alan ve dikkatimi çeken izlerin fotoğraflarını çekmeye başladım.Gözüme takılan pek çok tarihî ve yaşamsal objeyi fotoğrafladım. Yüzlerce fotoğrafın birikmesi üzerine bu fotoğrafları bir sergide değerlendirmeyi düşündüm. Böylece İÜ Rektör Danışmanı ve İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ergün Yolcu’nun desteğiyle ilk kişisel fotoğraf sergimi açtım.”
İÜ’nün Köklü Geçmişi ve Farkındalık
Serginin amacını farkındalık ve İÜ’nün köklü geçmişi olarak ikiye ayıran Başkent,bu bağlamda şunları söyledi: “Serginin iki amacı vardı: Birincisi, İstanbul Üniversitesimensuplarının ve öğrencilerinin, çalıştıkları kurumun/okullarının tarihî bir mekân olduğunu algılamalarınave bu tarihe uygun bir şekilde daha ileriye gitmek için geçmişten beslenmelerinekatkıda bulunmak. İkincisi ise her gün önlerinden geçtiğimiz duvarlardaki detaylara ilişkin farkındalığı arttırmak.”
Sergide, Roma döneminde kullanılan sütun başı, pencerelerde ya da çeşmelerde yer alanlento taşı, Arnavut kaldırım taşı gibi pek çok tarihî kalıntının fotoğrafları yer alıyor. Silüetlere de benzetilebilen bu izler, Osmanlı’da ve sonrasındaki dönemde yapılan restorasyonlara işaret ediyorlar.