Dünyanın Asıl Sahipleri Hayvanlar

AJANS ÜNİVERSİTE- Elif ÜNLÜ

 

HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) gönüllülerinin katılımıyla hayvan haklarına dikkat çekmek amacıyla konferans gerçekleştirildi

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda Türkiye’de Hayvan Hakları ve HAYTAP konulu bir konferans yapıldı. Konferansa HAYTAP Başkan Yardımcısı Şebnem Aslan,  HAYTAP Yaban Hayat Koordinatörü ve HAYTAP İstanbul Koordinatörü Ege Sakin ve Yeşim Yıldız Aktan katıldı.

 

Konferans, İstanbul Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Prof. Dr. Hasan Alpak’ın açılış konuşmasıyla başladı.

 

Prof. Dr. Alpak konuşmasında Türkiye’deki hayvan sevgisi ve hayvan haklarında değinirken, “1910 yılında sokaklardan toplanan köpekler hayırsız adaya götürülüp bırakıldı ve insanlar o dönemdeki baskılara rağmen adanın karşısındaki kıyıda günlerce oturup bu uygulamayı protesto etti. Bu protestolar sonucunda köpekler adadan geri getirildi” dedi.

 

Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’ nın yanında Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi olduğunu belirten Pr. Dr. Alpak, “Öğrencilerime birinci yıllarının başında söylediğim ilk şey hayvan sevmiyorsanız hekim olmayındır” ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Alpak, “Dünyada bizden önce hayvanlar vardı. Yani dünyanın asıl sahipleri onlardır” diyerek açılış konuşmasını sonlandırdı.

 

Prof. Dr. Alpak’ın konuşmasının ardından Şebnem Aslan, federasyon hakkında bilgiler verdi. Aslan, çalışmalarını bilinçli bir şekilde, halkla ilişkiler çalışmaları, eğitimlerle ve yetkililerle direk muhatap olarak yaptıklarını söyledi.

 

Hayvanlar için çıkarılmasını istedikleri ve görüşmelere başladıkları kanunlara değinen Aslan, “Haziran ayında yeni kanun çıkarılacak. Bu kanuna göre artık yasaklı ırk diye bir şey kalmayacak, evde belirli hayvan besleme sayısı diye bir şey olmayacak, hayvanat bahçeleri denetim altına alınacak” dedi.

 

_DSC0424

 

 

“Çocuk İstismarı Cezalarının Yükseltilmesinde Bizim de Payımız Var”

 

Hayvanlara uygulanan şiddet ve cinsel istismar konusuna değinen Aslan, “Biz cezaların artırılmasını istediğimizde ‘çocuklara uygulanan istismarlarda bile cezalar bile bu kadar yüksek değil’ cevabını almıştık. Geçen ay çocuklarda cinsel istismar cezaları artırıldı. Bunda bizim de payımız olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

 

 

Yalnızca Kedi-Köpeklerin Değil, Tüm Hayvanların Haklarını Savunuyoruz

 

Aslan, hayvan hakları denildiğinde herkesin aklına kedi-köpekler geldiğini ancak federasyon olarak çiftlik hayvanları, avlanan hayvanlar, yunus parklarındaki yunuslar, dans ettirilen ayılar, sirklerdeki hayvanlar, adalardaki atlar gibi birçok hayvanların haklarını savunduklarını söyledi.

 

 

“Milli Park Görevlileri Avcılara Rehberlik Ediyor!”

 

Aslan’ın ardından konuşan Ege Sakin, milli parklarda av yasağı olduğu halde park görevlilerinin avcılara rehberlik edip para kazanma peşinde olduğunu ifade etti ve federasyon olarak bu kişilere yıl içinde 80.000 lira para cezası kestirdiklerini belirtti.

 

Avcılar tarafından yaralanan ve adalardaki faytonlarda kullanıldıktan sonra hastalanan atların kurtarılması konusunda İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinin en büyük destekçilerinden biri olduğunu bildiren Sakin, “Kuğu ve kazlar çok  vurulan hayvanlar ve biz yaralı şekilde bulduğumuz bu hayvanları İÜ Veterinerlik Fakültesi’ne getiriyoruz. Adalarda fayton çekmede çok fazla kullanılan bu sebeple hastalanan, ölüme terk edilen atları da fakülteye getirip tedavi ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Sakin’in ardından Yeşim Yıldız Aktan, “Hayvan hakları konusunda yaşanılan en büyük problemin hem kendi haklarımızın hem de hayvan haklarının aynı anda korunabileceğinin düşünülemiyor olması” dedi.

 

 

_DSC0427

 

 

“Pitbull’lar Değil, Sahipleri Cezalandırılmalı”

 

Tehlikeli köpek ırkı olmadığını savunan Aktan, “Her köpek sahibine benzer. Köpeklerin eğitilmesinden sahipleri sorumludur. Bu nedenle insanlara zarar veren köpeklerin kendileri değil, sahipleri cezalandırılmalı. Herhangi bir köpek ırkının saldırgan olduğu gerekçesiyle sahiplerinden alınması, hatta uyutulması bir soykırımdır” diye konuştu.

 

 

Aktan, hayvan dövüşlerinin bir spor olarak görülmemesi gerektiğini ve bu dövüşlerde hayvanların ciddi zararlar gördüğünü belirtirken, “Kanlar içinde kalan bu hayvanları ufacık çocuklar da izliyor. Bundan hem hayvanlar hem de çocuklar zarar görüyor” ifadelerini kullandı.

 

 

“Genç Gönüllülere İhtiyacımız Var”

 

Aktan, “Biz, Hayvan Hakları Federasyonu olarak bir ihbar kurumu olarak algılansak da aslında öyle değiliz. Birçok çalışmamız var. Az kişiyle çok iş yapmaya çalışıyoruz. Bu sebeple bizimle çalışacak öğrencilere ihtiyacımız var. Sizleri de ailemize bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.