AJANS ÜNİVERSİTE- Batuhan DEMİRCİ, Mila KUBUR
Programın açılışında bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Gülşen Altuğ, sözlerine programa katılan akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve tüm katılımcılara teşekkür ederek başladı. Prof. Dr. Altuğ, “Türkiye denizlerinden izole edilen bakterilerin biyoteknolojik kullanım teması ile düzenlediğimiz proje çalıştayında bakterilerin ülkemiz denizlerinden laboratuar tezgahlarına, deney düzeneklerinden ulusal ürünlere giden yolculuğunu bugün sizlerle paylaşacak olmanın heyecanını yaşıyoruz ” dedi.
Prof. Dr. Altuğ “Dünya günümüzde deniz bakteriyolojisi ile sadece denizlerdeki bakterilerin deniz kirliliği ve halk sağlığı açısından taşıdığı risk bakımından ilgilenmiyor aynı zamanda faydalı deniz bakterilerini kullanarak ‘Blue Biotechnology’ olarak tanımlanan doğaya dost ürünler üretme yarışında” dedi. Türkiye Denizlerinden son on altı yıldır elde ettikleri bakterileri kullanarak ulusal ürünlere giden yolları açtıklarını söyleyen Prof. Dr. Altuğ, Türkiye denizlerindeki ağır metal tuzlarına dirençli bakterilerin, petrol hidrokarbonlarını karbon kaynağı olarak tüketen bakterilerin, süngerlerle simbiyotik yaşayan bakterilerin süngerleri korumak için ürettikleri biyoaktif bileşiklerin aslında insanlığa hizmet edecek ulusal ürünlere dönüşmesinin önemini vurgulayarak, proje kapsamında iki patent başvurularının olduğunu belirtti.
“Patent Başvurusunda Birinci Sıradayız”
Programın devamında konuşma yapan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Üniversite Sanayi İşbirliği Birim (ÜSİB) Başkanı Prof. Dr. Şah İsmail Kırbaşlar, üniversitelerin sanayiye bakışlarındaki sorunlardan, sanayinin üniversitelere bakışlarındaki sorunlardan bahsederek konuşmasına son verdi. Prof. Dr. Kırbaşlar, “Üniversitemiz, yaptığı patent başvurusunda birinci sırada” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarında ayrıca Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Adatepe deniz araştırmalarının önemini vurgulayan bir konuşma gerçekleştirdi.
Çalıştay oturumlarla sona erdi.