Dört dakikada kıtalar arası yolculuk

AJANS ÜNİVERSİTE- Hilal ŞAHİN

Asrın projesi olarak tanımlanan ve Cumhuriyetin 90.yılına armağan edilen Marmaray’a ilgi açılıştan bu yana yoğun bir şekilde devam ediyor.

 

İlk kez 1860’lı yıllarda Sultan Abdülmecid tarafından dile getirilen, İstanbul Boğazı’nın altından geçecek bir demiryolu tüneli fikri 1980’li yıllarda Boğaziçi Köprüsü’nün trafiğe yetmemesi üzerine yeni bir köprü ya da bir denizaltı tünelinin yapılması şeklinde tekrar gündeme geldi.

1985-1987 yılları arasında başlanan yer araştırmalarının ardından 1987 yılında ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdüyle projenin ana hatları belirlendi.1998 yılında yapılan güncellemelerin ardından 2004’te Marmaray’ın inşasına başlandı ve gecikmelerle birlikte  29 Ekim Salı günü hizmete açıldı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Günde 300 bin kişinin kullanması beklenen Marmaray’ın genelinde karşılaştığımız güvenlik görevlileri, istasyonlardaki kalabalıkta doğru yönlendirmeyi sağlayarak olası bir kargaşayı  ve buna bağlı oluşacak yığılmayı önlüyor.

Bununla birlikte sık sık tekrarlanan anonslar yolcuların ulaşımlarını bilinçli ve rahat bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlarken anonsların tek dilde yapılması önemli bir eksik olarak göze çarpıyor.

KÜÇÜK BİR MÜZE HALİNE GELEN YENİKAPI İSTASYONU

Sirkeci istasyonunun henüz açılmamasından dolayı Yenikapı istasyonunda yoğunluğa neden olan vatandaşlar, kazılarda çıkarılan eserlerin sergilenmesinden oluşan küçük müzede bilgi sahibi olurken aynı zamanda keyifli vakit geçiriyor.

DİKKAT ÇEKEN ”MESCİT” TABELASI

Yolculuk sırasında vatandaşların ibadetlerini aksatmamaları ve namazlarını eda edebilmeleri için açılan mescitler  genel olarak yolcular tarafından olumlu karşılansa da bazı kesim bunun yeni tartışmalara konu olabileceğini düşünüyor.

“RÜYA GİBİ BİR ŞEY”

Konuyla ilgili görüşlerini belirten bir vatandaş, Marmaray’ı, ”rüya gibi bir şey” olarak tanımladı ve şöyle devam etti; ”Ben inanamadım, gerçekten rüya gibi. Daha önce Avrupa’da yaşadım, Londra’da  bulundum fakat böylesini ilk defa görüyorum. Gözlerim eksik arıyor, bulmak için çabalıyorum, hatta art niyetli olmaya çalışıyorum fakat bulamıyorum. Herhangi bir endişem yok, gayet rahat ve güvenli hissederek kullanıyorum. Şu anda tek şikâyetim 10 dakikada bir olması.”

Daha önce 2, 2 buçuk saatte tamamladığı yolcuğunu Marmaray sayesinde 35 dakikaya düşürdüğünü söyleyen vatandaş, “ Abdülhamit’ten bu yana gelmiş geçmiş herkese dua ettiğini ve Başbakandan Cumhurbaşkanına, Ulaştırma Bakanından güvenlik görevlilerine ve hatta temizlik görevlilerine kadar herkese şükranlarını sunduğunu” belirtti.

 

İşte Öğrencilerin Gözünden Marmaray,

 
Eren AKMAN :
”Trafikte ömrüm gideceğine, Marmaray’ın çökmesiyle ölmek tercihim.” 
Sercan KARTAL :

”Henüz binmedim. Biraz zaman geçsin, yarısını Türkiye yaptı, çökebilir.”
Hilal KARAKÖSE :
”Ben çok korkarım öyle şeylerden.”
Erdi DEMİR :

”Mühendisler kötü bir şey yapmaz, gelsem direk binerdim”
Ümit BEDİR :

”Projesi her ne kadar Osmanlı zamanında çizilmiş olsa da bunu günümüzde hizmete açmak çok güzel. Herkes trafik sıkıntısı olmadan 4 dakika gibi kısa bir sürede iki kıta arası yolculuk yapabiliyor. Dedeleri çizdi ona nasip oldu, teşekkürler sayın başbakan.”
Emrah BARANER :

”Bir mühendislik öğrencisi olarak olaya mesleki açıdan bakıyorum ve İstanbul için büyük bir kazanım olduğunu düşünüyorum.”
Soydan GÖK :

”30 yıl önce tasarlanmış ve günümüzde hayata geçirilmiş bir proje. Yolu kısaltmak açısından çok güzel bir şey fakat ne kadar kullanışlı orası tartışılır. Biraz aceleye gelmiş durumda. Trafiği çözmek amacıyla bu tarz şeyler yapıyorlar fakat 100 tane Marmaray yapsalar bile hususi araçlara kota getirmedikleri sürece hiç bir işe yaramaz.”

 

DSC_0756

 

DSC_0732

 

DSC_0788

 

DSC_0746

 

DSC_0656