“Doğumunun 100. Yılında Baymirza Hayit ve Günümüzde Türkistan Tarihi” Sempozyumu Yapıldı

AJANS ÜNİVERSİTESİ- Neslihan KALKAN, Tuğçe AYÇİN

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmalarının ilkini Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Dr. Cezmi Bayram yaptı. “Türkiye’de bundan 20- 30 sene evvel bu manada bir toplantı yapılsa sadece Türkiye’deki ilim ve fikir adamlarıyla bir araya gelirdik” diyen Dr. Bayram, günümüzde ise bu tür toplantılara Türk dünyasının her tarafından ilim ve fikir adamlarının katılıyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. İşte ve fikirde birlik halinde hareket etmenin önemini vurgulayan Dr. Bayram, “Ümit ederim ki; daha sonraki toplantılarda da Türk dünyasının ortak terim ve kavramlarını hep birlikte bularak dilde de birliği ileri seviyelerde sağlamaya yönelik adımlar atarız” şeklinde konuştu.

1- cezmi bayram

“Türkistan Meselesi İlmi Bir Bazda Ele Alınmalıdır”

Dr. Bayram’ın ardından TRT İstanbul Bölge Müdürü ve Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Doç. Dr. Abdülhamit Avşar söz aldı. Konuşmasına “Baymirza Hayit, 20. Yüzyılda Türkistan’ın yetiştirdiği en önemli fikir adamlarından birisiydi” diyerek başlayan Doç. Dr. Avşar, Baymirza Hayit’in hayatından ve mücadelesinden örnek alınması gereken çok şeyin olduğunu vurguladı. “Baymirza Hayit, Batı’nın sosyokültürel atmosferinde yetişmiş olmasına rağmen Türkiye’yi Türkistan’ın tabii dostu olarak görürdü” diyen Doç. Dr. Avşar, Türkistan meselesinin ilmi bir bazda ele alınması ve buna göre bir strateji belirlenmesi gerektiğini belirtti.

2- abdülhamit avşar

“Büyüklerimizin Ruhunu Şad Etmeden İleri Gidemeyiz”

Doç. Dr. Avşar’dan sonra, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülvahap Kara konuşma yaptı. “Baymirza Hayit, Türk tarihine büyük emekler sarf etmiş ve bu konuda önemli eserler vermiş çok önemli bir büyüğümüzdür” diye konuşan Prof. Dr. Kara, Baymirza Hayit’in fikirlerini tekrar gözden geçirerek onun emeklerini bir kez daha ortaya çıkarmaya vesile olmak istediklerini kaydetti. Baymirza Hayit gibi isimleri anmanın tarihçiliği ileriye taşıyacağını aktaran Prof. Dr. Kara, “Büyüklerimizin ruhunu şad etmeden ileri gidemeyiz” ifadelerini kullandı.

3- abdülvahap kara

“Böylesine Önemli Bir Sempozyumu Düzenliyor Olmaktan Mutluluk Duyuyoruz”

Prof. Dr. Kara’nın ardından konuşan İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Turan, sözlerine şu şekilde başladı: “İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Rumeli Üniversitesi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Türk Tarih Kurumu ve Türk Ocağı İstanbul Şubesi ile birlikte böylesine önemli bir sempozyumu düzenliyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.” Türkiyat Enstitüsü’nün kurulduğu günden beri Türk dünyasına büyük bilim ve mücadele adamları yetiştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Kara, “Bu noktada enstitümüzün kurucusu Ord. Prof. Dr. Fuad Köprülü ile birlikte arkadaşlarının öngördüğü çalışmaların da çok önemli bir payı olmuştur” dedi.

4- fikret turan

“Baymirza Hayit’in Hayatı Sanki Bir Roman Gibidir”

Prof. Dr. Turan’dan sonra söz alan Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynura, “Baymirza Hayit’in hayatını incelediğimizde çok renkli bir tabloyla karşılaşıyoruz. Onun hayatı sanki bir roman gibidir” dedi. Prof. Dr. Aynura, Baymirza Hayit’in çocukluğa ve gençliğe adım attığı dönemin milli mücadele yıllarına denk geldiğini söylerken, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çok önemli olaylara da tanık olduğunu ifadelerine ekledi.

5- salih aynura

“Baymirza Hayit’i Ruhen de Anlayarak Yeni Nesillere Aktarmalıyız”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, sözlerine Baymirza Hayit gibi isimlerin insanlığa çok önemli rol model olduğunu söyleyerek başladı. “Baymirza Hayit gibi fikir insanlarını el birliği ile çocuklarımıza aktarmalıyız” diyen Prof. Dr. Murat, bu sayede Türk dünyasındaki sorunların da yavaş yavaş ortadan kalkacağını vurguladı. Baymirza Hayit’in Türkistan kelimesini vurgulu bir şekilde dile getiren önemli bir şahsiyet olduğunu ve ondan geriye çok önemli eserler kaldığını söyleyen Prof. Dr. Murat, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu eserlerin bir kısmı dilimize de tercüme edilmiştir. Bugün bizlere düşen, Baymirza Hayit’i sadece akademik anlamda anlatmakla yetinmek yerine onu ruhen de anlayarak gençliğe ve yeni nesillere aktarmaktır.”

6- sedat murat

Açılış konuşmalarının ardından Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ekber Yassa, Baymirza Hayit ile ilgili slayt gösterisini yaptı. “Doğumunun 100. Yılında Baymirza Hayit ve Günümüzde Türkistan Araştırmaları” sempozyumu oturumların tamamlanmasıyla sona erdi.

7- ekber yassa