AJANS ÜNİVERSİTE- Mila KUBUR
İstanbul Üniversitesi ENUYGAR Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Songül Altınsaçlı, “Etkinliğin konusu hayatımızdaki bazı engelleri kaldırmak ve doğayla iç içe olmaktır” şeklinde konuştu. Etkinliğin amaçlarına değinen Altınsaçlı, “Üniversite personelimizin işitme engelliliği konusunda bilinç düzeyini arttırmak, üniversiteye ziyarete gelen öğrencilerin mesleki potansiyelini ortaya çıkarmak, engellere ‘Minyatür Bahçe Uygulaması’ ile bir çözüm örneği sunabilmek ve asıl engelin ve engellilerin tanımını tekrar gündeme getirebilmektir” dedi.
Altınsaçlı,” ‘İletişim Var Konuşmak Yok’ sloganı ile yola çıkılan bu etkinliğin tohumlarını atan kendi öğrencimiz Furkan Çınar’dır. Kendisi 2015 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bir tasarım bahçe yarışmasında 77 öğrencinin içinden 6.olmuştur” diyerek koordinatörlüğün öğrenci odaklı çalıştığını dile getirdi. Etkinliğe gelenler 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü tarafından verilen Türk İşaret Dili kursunu alan personelle pratik yapma imkanı buldu. Altınsaçlı, uygulamada kullanılan minik bahçe elemanlarının yapılması için bir proje üretmek istediklerini söyledi. Altınsaçlı, işitme engellilerin hayatlarına hobi kazandırmak için bir araya geldiklerini ifade ederek konuşmasına son verdi.
Türkiye’de Bir İlk: Engellilik Araştırmaları İÜ’de Anabilim Dalı Oldu
Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, 10-16 Mayıs Engeliler Haftası’nda üniversitenin çeşitli birçok kurumuna bazı çeşitli etkinlikler önerdiklerini ve bunları onlardan yapmalarını istediklerini söyledi. Prof. Dr. Aydın, “Bilişim Erişilebirliği, trafikte haklarım, rehber köpekler ile ilgili dernek sunumları gibi çeşitli etkinlilerin içinde Engelli Öğrenci Koordinatörlüğü de bundan önce bir satranç turnuvası yaptı ve bu yıl ikincisini düzenledi. Bugün de kardeş okulumuz İşitme Engelliler Okulu öğrencileri ve bizim Orman Fakültesi öğrencilerimiz ile birlikte “Minyatür Bahçe Uygulaması” düzenledik” şeklinde konuştu.
Bu tür etkinlikleri önemsediklerini dile getiren Prof. Dr. Aydın, etkinliklere öğrenciler, öğretim üyeleri ve çalışan personellerin davet edildiğini söyledi. Engellilik Araştırmalarının artık Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün altında bir anabilim dalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, bunun dünyada da nadir üniversitelerde olduğunu Türkiye’de bir ilk olarak İstanbul Üniversitesi’nde kurulduğunu ifade etti. Prof. Dr. Aydın, 22 Mayıs-12 Haziran arasında yüksek lisans öğrencilerinin başvurularını beklediklerini söyleyerek konuşmasına son verdi.