Doç. Dr. Merva Soluk Tekkeşin 2’nci Kez Avrupa Temsilcisi

AJANS ÜNİVERSİTE –Evrim ÇALT

Hindistan’da 8-11 Eylül tarihlerinde gerçekleşen kongrede Doç. Dr. Tekkeşin, Uluslararası Oral ve Maksillofasiyal Patologlar Birliği (IAOP) tarafından oy birliğiyle Avrupa Temsilciliği görevine getirildi.

Patoloji, Eski Yunanca’da hastalık anlamına gelen “pathos’’ sözcüğünden türetilmiştir ve hastalıkların bilimsel yöntemlerle incelenmesi anlamında kullanılıyor. Daha geniş anlamıyla patoloji, hastalıklara yol açan nedenleri, bunların doku ve organları etkileme biçimlerini, hastalıklı doku ve organların özellikle morfolojik (biçimsel) özelliklerini inceliyor. Bu anlamda patoloji tıbbın temelini oluşturuyor.

“Oral Patoloji Spesifik Bir Alan’’

Doç. Dr. Tekkeşin, oral patolojinin ülkemizde biraz eksik bir alan olduğunu belirterek: “Ülkemizde gerçekten bu işle uğraşan çok önemli insanlar var. Ama tanınırlık, bilinirlik ve kendini ifade edebilirlik kısımlarında bizleri aşan bazı sorunlarımız var” dedi. Oral patolojinin spesifik bir alan olduğunu söyleyerek konuya açıklık getiren Doç. Dr. Tekkeşin, “Biz oral patologlar diş hekimliği kökenliyiz ve bu bölgenin anatomisine, histolojisine ve fizyolojisine çok hakim kişileriz. Çünkü beş yıllık lisans eğitimi boyunca, tüm vücut bilgisi alıyoruz ama özellikle eğitimimiz baş-boyunla ilgili yoğunlaşıyor. Ancak tüm dünyada bu kadar yerleşmiş bir bilim dalının bizim ülkemizde tanınırlığı ve kabul edilebilirliği konusunda maalesef sıkıntılarımız var’’ dedi.

“İÜ’nün  Anons Edilmesi Çok Gurur Verici’’

Doç. Dr. Tekkeşin, bu alandaki en büyük kuruluş olan IAOP tarafından göreve getirildiğini söyleyerek: “Avrupa kıtasında bu kadar çok söz sahibi olabilecek ülke varken; bizim seçilmemiz, Türkiye’nin seçilmesi, İstanbul Üniversitesi’nin  orada anons edilmesi  çok gurur ve onur  verici” şeklinde konuştu. Bu başarıya asla kişisel olarak bakmadığını belirten Doç. Dr. Tekkeşin, bu başarı hakkında: “Ben orada ülkemi temsil ediyorum. Gerçekten Oral Patoloji alanının ülkemizde çok ciddi yerlere gelmesini istiyoruz. Ben IAOP yönetim kurulunda olmamızın, Avrupa Temsilcisi olmamızın bilimsel ve sosyal anlamda ülkemize çok şey kazandıracağını düşünüyorum” dedi.

18 kongre fotoğrafı eylül 2016

“Benim İçin Her Şey İngiltere’den Sonra Başladı”

2010 yılında İngiltere’deki King’s College London, Dental Institute, Oral and Head&Neck Pathology bölümünden bir kabul aldığını ve orada süreli diploma denkliğiyle asistan olarak çalıştığını anlatan Doç. Dr. Tekkeşin, “Bu süreç sonunda The Royal College of Surgeons of England tarafından İngiltere’de tüm diş hekimliği fakültelerinde çalışma izniyle kabul edilen ve bu süreci başarıyla bitiren uluslararası ilk asistan oldum” dedi. IAOP, ile kendisini İngiltere’deki hocası Prof. Dr. Edward Odell’in tanıştırdığını belirten Doç. Dr. Tekkeşin, konuyla ilgili: “İngiltere’den döndükten sonra Patoloji Dernekleri Federasyonu’nun izniyle Kore’ye gidip bu derneğin 17. kongresinin İstanbul’da yapılması için bir sunum yaptım. Benimle birlikte sunum yapan Tayvan ve Almanya da aday ülkeler arasındaydı” diye konuştu. Sonuç açıklandığında Türkiye’nin kazandığını öğrendiği anda çok büyük bir mutluluk yaşadığını, çünkü kongreye aday ülkeler arasından seçilerek ev sahipliği yapacak olmanın gururunu yaşadığını vurgulayan Doç.Dr. Tekkeşin, “2014 yılında da kongreye ev sahipliği yaptık. Oral Patoloji Kongresi’ni ülkemizde biz düzenledik ve gerçekten çok başarılı bir kongreydi. IAOP tarihinin en büyük Avrupa katılımlı kongresini gerçekleştirdik” dedi.

Merva Soluk Tekkesin -İngilteredeki okuldan ilk mezun olan asistan tören

“Dünyadan Asla Geride Değiliz’’

Doç. Dr. Tekkeşin, Oral patoloji alanındaki ülke çalışmalarımızın gerçekten çok ileride olduğunu ve birçok moleküler düzeydeki çalışmayı yapabildiğimizi belirterek, “Dünyadan asla geride değiliz ama bütçe kısıtlamaları bizi bir yerde durduruyor. Çünkü asıl enerjimi işime vermem gerekirken bürokratik işlemler ve bütçe kısıtlamaları enerjimin büyük bir kısmını alarak inanın yoruyor. Tüm bunlara rağmen iyi işler elbette var. Örneğin kendi alanım için söyleyeyim, TÜBİTAK’tan ciddi anlamda iyi projelerin çıktığını biliyorum.  İÜ’nün zaten BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi) projeleri var” şeklinde konuştu.

“Oral Patoloji Kongresi Kendimizi İfade Edebilmemiz İçin Çok Önemli’’

Doç. Dr. Tekkeşin, ülkemiz için kongrenin öneminin bizim de bu konuda ülke olarak bilimsel çalışmalar yaptığımızı dünyaya gösterebilmek ve biz de buradayız diyebilmemiz olduğunun altını çizerek: “Bu tarz kongrelere ev sahipliği yapabilmek kendinizi kanıtlamak için çok önemli. Yanlış hatırlamıyorsam kongrede 53 farklı ülkeden katılımcı vardı. Bu kadar farklı araştırmacıyı bir araya toplayıp hem İstanbul’u hem de bilimsel çalışmalarımızı tanıtmak başlı başına büyük bir kazanç” dedi.

“18. Uluslararası  Oral Patoloji ve Tıp Kongresi Hindistan’da Düzenlendi’’

Doç. Dr. Tekkeşin, 2010 yılında Kore’de, 2012 yılında Brezilya’da, 2014 yılında Türkiye’de gerçekleşen kongrenin 2016 yılında ise Hindistan’da gerçekleşmesinin ayrı bir özellikli olduğunu söyleyerek: “Hindistan’da inanılmaz farklı tütün kullanımları var. Bizim bildiğimiz sigaradan farklı betel quid denilen ve direkt ağzın içine konarak içilen kanseröz bir madde. İnsanda uyuşukluk yaratan ve Asya bölgesinde çok küçük yaşlardan itibaren kullanılmaya başlanan bir ot. Bu kullanımın sonucunda ise oral skuamöz hücreli karsinom dediğimiz maling bir tümör oluşuyor” dedi. Doç. Dr. Tekkeşin, kongrenin bu konu üzerine çok yoğunlaştığına dikkat çekerek, “Genellikle kongre hangi kıtada yapılacaksa o kıtanın yaşadığı sağlık sorunları üzerinde yoğunlaşılıyor. Kongre hangi kıtada gerçekleştirildiyse bir sonraki kongre aynı kıtada yapılmıyor. Böylelikle hem bilimsel hem de kültürel çeşitlilik sağlanıyor” şeklinde ifade etti. Başarılı akademisyen Doç. Dr. Tekkeşin, Avrupa Temsilciliği görevini 2020 yılına kadar yürütecek.