AJANS ÜNİVERSİTE- Suay Ceren ATAY, Özge KARAHAN, Yağmur Ceren KURAL, Murat KASAP
Fotoğraf-Özge KARAHAN
İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirilen konferans, “Dilimiz Kimliğimizdir Konferansları Tanıtım Filmi”yle başladı. Sonrasında açılış konuşmasını İÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Kaşkaş gerçekleştirdi. Konuşmasında dilin bir milletin düşünce sistemini gösterdiğini söyledi. Konuşmasını “Dilini kaybetmiş bir millet; benliğini kaybetmiş bir millettir” diyerek tamamladı.
Daha sonra konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Uğur Kılıç, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan himayesinde 2017 yılının Türk Dili yılı ilan edildiğini belirtti. Bu kapsamda Türkiye’de 14 üniversitede yapılacak bu konferansın ilk ayağının İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirildiğini vurguladı. Kenya’nın ilk devlet başkanından alıntı yaparak “Kendi ana dilini bırakıp başkalarının dilini kullanan kişi, başkalarının çocuğunu besleyen anne gibidir” dedi.
Uğur Kılıç’ın konuşmasının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Biz İstanbul Üniversitesi olarak 30 dilde eğitim veriyoruz. Ayrıca uluslararası kapsamda 100 farklı üniversiteyle işbirliği içindeyiz” dedi. Türklüğü korumakta en önemli unsurun dilimizin bize verdiği kültür hazinesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ak, “Türkçe dergilerin uluslararası arenaya çıkması için uğraş halindeyiz. Türkçemizin zenginliğini yaşatmak görevimizdir ve en önemli sorumluluk olan dili unutturmamak için bir çok ülkede varız” diyerek sözlerini tamamladı.
Konferansın onur konuğu olan 65. Dönem Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, hem Milli Eğitim hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı sırasında öncelikli hedeflerinin dil meselesi olduğunu söyledi. Sözlerini ” Eğer çocuklarımıza Türkçeyi, ana dilimizi, doğru ve güzel yazmayı, doğru ve güzel konuşmayı öğretebilirsek işimi doğru yapmış sayarım” ifadesiyle sürdürdü. Çoğu alanda olduğu gibi dil alanında da okullara ve öğretmenlere çok fazla sorumluluk yüklediklerini belirten Prof. Dr. Nabi Avcı, günümüzde eğitimin sadece okuldan ibaret olmadığını ifade etti.” Her çocuk her dili öğrenebilecek zihinsel donanım ile doğar.Sonra hangi dil ailesinin içinde doğmuşsa o zihinsel organizasyonu alır” diyen Prof. Dr. Avcı, “Başka diller öğrendikçe beynin başka yerleri, başka ağlar çalışıyor” dedi.
“Başka Dil Öğrenmenin Şartı Ana Dili Çok İyi Bilmektir”
“Artık dünyanın her yerinde beş kişiden biri Türkçe biliyor sayılır” diye söyleyen Prof. Dr. Nabi Avcı, “Kelime dağarcını mümkün olduğu kadar farklı okuma yaparak genişletebiliriz.Eski yazarları, genç kuşaklara ulaştırmak gerek.Kullanılmayan kelimeleri ihya etmenin yolu budur” dedi.Prof. Dr. Avcı,”Dil yaygınlaştıkça sığlaşır.Sığlaştırmak yerine derinlik kazandıracak sizlersiniz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Konferans bitiminde İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Nabi Avcı’ya plaketini takdim etti.