AJANS ÜNİVERSİTE- Ozan ÖZEN
Yelken sporunun bireye sağladığı yararlardan bahseden İlgün, yelkenin doğayla baş edebilmeyi sağladığını ve anlık olarak her şeye hazır olabilmeyi öğrettiğini ifade etti. Yelkenin pratik zekânın da gelişmesine yardımcı olduğunu belirten İlgün, yelkenin diğer faydalarını şu şekilde sıraladı: “Doğayı, denizi, rüzgârı, bulutları anlamanızı sağlar. Takım halinde hareket etmeyi öğretir, kişisel olarak ise sorunlarla yalnız başınıza başa çıkmaya başlarsınız. Daha sabırlı bir birey olmanıza yardımcı olur. Birçok konuda özgüven kazandırır. Bir konu üzerindeki birden çok alternatifi görmenize yardımcı olur. Ön yargılı bireylerin çok kolay bir şekilde yanılabileceğini çok güzel bir şekilde öğretir.”
“Yelkene İlgi Artıyor”
Yelkenin popülaritesinin ve hitap ettiği kesimin eskiye oranla daha fazla büyük olduğunu söyleyen İlgün, yelkene ilginin oldukça arttığını kaydetti. Öte yandan televizyon kanallarının, internet sitelerinin, gazetelerin ve dergilerin artık yelkene daha fazla yer ayırdığına değindi ve “ Özellikle İstanbul, Bodrum, Göcek, Marmaris gibi bölgelerde yapılan birbirinden zevkli yarışlar ile bu yarışların değerli katılımcıları çok güzel ortamlar oluşturdular. Bu güzel ortam federasyonun da desteğiyle artarak devam edeceğe benziyor. Yelken hakkında ülkemiz olumlu adımlar atıyor. Artık yurtdışında da adımızı daha sık duyurmaya başladık. En güzel bölümü de bu” şeklinde konuştu.
İlgün, ayrıca İstanbul’da yelken kulüplerinin yatçılık kulüpleri ve amatör yelken kulüpleri olarak iki farklı şekilde ele alınabileceğinden bahsetti. Amatör yelken kulüplerinin en sık Fenerbahçe Burnu’nda bulunduğunu vurgulayan İlgün, “Caddebostan’da, Dragos’ta, Büyükçekmece’de oldukça fazla sayıda amatör yelken kulübü var. Yatçılık kulüpleri ise çoğunlukla Kalamış’ta yer alıyor. Avrupa Yakası’nda ise Haliç’te yelken yapılabiliyor” dedi.
“Yarışçılık Avrupa’da Meslek”
Türkiye’de yelkenin ihtiyacının sponsor olduğunu ve bu sporun teferruatlı bir spor olduğunun altını çizen İlgün, şu şekilde konuştu: “Malzemeleri temin etmek oldukça zor. Profesyonel olarak yelken yapan çok az kişi var. Yarışçılık aslında Avrupa’da bir meslek, Türkiye’de ise daha böyle değil. Bunun böyle olması için Türkiye’de yelken sektörünün daha çok büyümesi, bilinirliğinin artması gerekiyor. Amatör branşlarda dünya çapında çok başarılı olabiliyoruz. Gelecekte Türkiye’den çıkmış daha yetenekli ve daha başarılı yelkencileri izlemeyi umuyoruz.”
“3 Ana Faaliyetimiz Var”
Son olarak İÜ Yelken Kulübü olarak faaliyetlerini anlatan İlgün, “Geziler, eğitimler ve yarışlar olmak üzere 3 ana faaliyetimiz var. Her dönem daha önce yelken tecrübesi olmayan arkadaşlarımızı Haliç’te 1 Yıldız Temel Yelkencilik eğitimleri ile yelkenle tanıştırıyoruz. Yarışçılık faaliyetlerimiz üniversiteler arası yarışlarda şampiyonluklarla devam ediyor. Bunlara ek olarak yaz aylarında yurt içi ve yurt dışı gezilerimiz oluyor. İÜ Yelken olarak faaliyetlerimizi Vira Yatçılığın ve okulumuz Spor Birliği’nin büyük desteği ile yürütüyoruz” dedi.