Deniz Canlıları Emin Ellerde

AJANS ÜNİVERSİTE- Esra MUTLU

İÜ Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan Deniz Veteriner Hekimliği Kulübü, 9 Haziran 2014’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Kulüp, denizlerde yaşayan hayvanların biyolojileri, habitatları, hastalıkları ve tedavileri konusunda öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamanın yanında denizde yaşayan canlılarla ilgili projelerde yer alarak Veteriner Hekimliği mesleğinin gelişimine katkı sağlamayı ve sosyal sorumluluk bilincini geliştirmeyi hedefliyor.

Deniz veteriner hekimliğinin faaliyet alanıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Uğurlu, “Deniz veteriner hekimleri denizlerde yaşayan akciğer solunumu yapan kaplumbağa, yunus, fok ve balina gibi canlıların sağlık sorunlarını çözmek amacıyla bu hayvanlar için kurulan rehabilitasyon ve koruma merkezlerinde çalışırlar. Ayrıca bu hayvanların sergilendiği deniz akvaryumlarında faaliyet gösterirler” dedi.

SERDAL UĞURLU (1)
Doç. Dr. Serdal Uğurlu

Doç. Dr. Uğurlu, 26 kurucu üyesi ve bu yıl katılan 15 yeni üyesiyle faaliyetlerini sürdüren kulübün amaçlarıyla ilgili ise şunları söyledi: “Kulübümüzün amacı, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, veteriner fakültesi öğrencilerine mesleki olarak deniz canlıları hakkında bilgi vermek ve bu bağlamda projelerde yer alabilmeleri için vizyon yaratmaktır. Ülkemiz veteriner fakültelerin içinde bu konuyu gündeme alan ve öncülüğünü yapan kulübümüzdür. Soluduğumuz oksijenin yüzde 80’i denizlerde yaşayan algler, yosunlar ve bir hücreli canlılar tarafından üretilmektedir. Bunun farkına varma ve ormanlar kadar denizlere de önem vermeyi öğretmektir. ”

KULÜP ETKİNLİĞİNDEN (3)

“Denizleri Tanımalı ve Tanıtmalıyız”

Deniz canlılarının yaşamları ile ilgili bizlere düşen sorumlulukların olduğunun altını çizen Doç. Dr. Uğurlu, bu sorumluluklarla ilgili şu şekilde konuştu: “Dünyada karalardan daha çok olan denizler ve deniz altı dünyasını iyi tanımazsak onun önemini anlamamız mümkün değil. Denizler bize sadece balık ve benzeri protein üretene yerler değildir. Tarih boyunca denizler yolu ile insanlar ve üretilen mallar bir yerden başka bir yere taşınmıştır. Yağmur bulutlarının en önemli kaynağı denizlerden buharlaşan sudur. Denizlere ve denizaltı dünyasına gereken önemi vermediğimiz takdirde, insanlığın geleceği tehlike altındadır. Denizleri kirletmemeyedikkat etmeliyiz. Evsel ve sanayi atıklarını bu habitat için ne kadar önemli olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız ve denizlerimizi korumalıyız. Sorumluluk ancak farkına varmakla gelişir. Denizleri tanımalıyız ve tanıtmalıyız.”

KULÜP ETKİNLİĞİNDEN (2)

Denizlerin önemini anlatmak amacıyla anaokulu öğrencilere yönelik bir etkinlik düzenleyen kulüp, Mektebim Koleji Çocuk Akademisi ile bir sosyal projeye imza attı ve deniz hayvanlarını tanıtma ve deniz hayvanlarının önemini çocukların anlayacağı dilde anlatma amacıyla akvaryuma gezi düzenledi. Kulübün kurulduktan sonra yaptığı ilk etkinliğinin konuğu ise Dünya Sualtında Kalma Rekortmeni Cem Karabay’dı. Doç. Dr. Uğurlu, kulübün yurtiçi ve yurtdışı çalışmalara açık bir anlayışla faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti.

KULÜP ETKİNLİĞİNDEN (1)