Demokrasi Mücadelesinde Tan Gazetesi Sergisi Açıldı

AJANS ÜNİVERSİTE- Gizem ÖZTÜRK

Eski Tan Matbaası’nın yerindeki Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’nda gerçekleşen sergi, Tan Baskını’nın 69’uncu yıldönümünde, saat 18.00’de başladı. Küratörlüğünü Gökhan Akçura’nın yaptığı serginin koordinatörlüğünü ise Şahan Nuhoğlu yaptı.

Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bilmez, “Hem mekân olarak hem zaman olarak bir yokuşun başındayız. Mekân olarak Bab-ı Ali’nin Türkiye’deki yokuşundayız, zaman olarak da meşhur Türkiye demokrasisinin başına götürmeye çalışıyoruz sizi bugünkü sergiyle. 69 yıl sonra bu olayın tekrar gündeme gelmesi elbette çok önemli bir şey. Aslında geriye baktığımızda hem demokrasi tarihimizde hem medya tarihimizde aynı yolda, yokuşun başında patinaj yapıyoruz” diyerek açılış konuşmasını yaptı.

Mekânı tahsis etmede katkısı olan Halil Lütfü Dördüncü ailesinden Mine Dördüncü Koçak da sergide duygularını ifade etti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) adına konuşma yapan Niyazi Dalyancı, “Tan, çok anlamlı bir sergi oldu. Hüseyin Cahit Yalçın’dan bahsetmek istiyorum. ‘Kalkın ey ehli vatan’ diyerek buranın basılmasına tahrik eden yazıyı yazar. Zekeriya Bey’in savunmalarında sanki bugünü görmüş gibi bakıyorum 31 Mart vakasından beri birbirimizin gırtlağındayız matbuat alanında. Bu sergi o zamanı yansıttı” dedi.

Demokrasi tarihi açısından bazı şeylerin hala benzerlik gösterdiğini söyleyen Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Fahri Aral, “Hüseyin Cahit Yalçın’ın ‘Kalkın ey ehli vatan’ çağrısından önce, yaşanan polemik var çok önemlidir. O polemik, Cumhuriyet gazetesiyle yapılmıştır. Ondan sonra Hüseyin Cahit de yapıyor” diye konuştu.

31 Mayıs 2015 tarihine kadar devam edecek olan sergi, Tan Evi’nin ilk etkinliği oldu.

Tan Olayı Nedir?
Aralık 1945 tarihinde çok sayıda üniversite öğrencisinden oluşan grup önce İstanbul Üniversitesi sonra da Tan gazetesinin önünde gazetenin yayın politikasını protesto eden bir gösteri yaptı. Göstericiler daha sonra gazete binasına saldırdılar. Saldırıda gazetenin yönetim bölümüyle matbaası tahrip edildi ve yağmalandı.

Olayların ardından saldırıya uğrayan sol görüşlü gazete ve dergilerle birlikte Tan da yayın hayatına son vermek zorunda kaldı.
Tan Olayı sırasında İstanbul’da sıkıyönetim olmasına karşın göstericilerden yargılanıp mahkûm olan olmadı. Baskından katılanlar arasında Süleyman Demirel, İlhan Selçuk, Celadet Moralıgil, Ali İhsan Göğüş gibi isimlerin yer aldığı bilinmektedir. Baskının sorumlularından hiç kimsenin ortaya çıkarılmamasına karşılık bu toplu linç ve yağma hareketine maruz kalan gazetenin sahibi Zekeriya Sertel ve eşi Sabiha Sertel ve yazarlardan Nail Çakırhan hakkında daha önce yayımlanmış bazı yazılarından dolayı davalar açıldı. Serteller mahkemede “Meclisin ve hükûmetin manevi şahsiyetlerine hakaret” ile ilgili 159. ve 173. maddelerinden yargılandılar.