AJANS ÜNİVERSİTE-Betül YÜNCÜOĞLU, Ahsen ESER
İlk konuşmacı İlhan İlkılıç, bilimin ağ kurarak küreselleşmekte önemli bir etken olduğunu söyledi. Almanya’dan farklı üniversitelerle birçok ortak çalışmaları olduğunu söyleyen İlkılıç, sözü çalışma arkadaşı Rainer Broemer’e bıraktı. Broemer, “History of Academic Networking” sunumuyla devam etti. Ağ kurmanın tarihsel sürecinden bahseden Broemer, Aydın’da bulunan Milet bölgesi üzerinden örnek verdi. Buranın tarihsel ve mitolojik açıdan en önemli yerlerden biri olduğunu söyledi. Ağ kurma için iletişim dilinin önemine vurgu yapan Broemer, Yunanca’dan sonra Arapça’nın da bilimsel etkileşimler sayesinde önem kazandığını söyledi.
İkinci oturum konuşmacısı Association of European Conservatories (AEC) Birliği Başkan Yardımcısı Georg Shulz, kurum hakkında bilgiler verdi. AEC’nin hedeflerinden ve projelerinden bahseden Shulz, konservatuarlar arasında başarı sıralaması yapılmadığını söyledi.
Kapanış oturumu olan “Closing of the Symposium” oturumunda Granada Üniversitesi’nden CG Yönetim Kurulu Başkanı Dorothy Kelly, İÜ Eski Rektörü Prof. Dr Yunus Söylet’e teşekkür ederek; görev alan herkese sıkı çalışmalarından dolayı, etkinlik kapsamında yer alan türk folk müzisyenlerine ve Big Band grubuna, Coimbra Group üyelerine, İstanbul Üniversitesi bünyesinde görev alan akademisyenlere teşekkür ederek şunları aktardı: “Özellikle Rektör Ak’ın konukseverliğine minnettarım. Bu zorlu görevde yer alan herkese gerçekten çok teşekkürler, gelecek sene tekrar görüşeceğiz.”
Dorothy Kelly sonrası söz alan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, çok verimli bir çalışmanın sonuna gelindiğini ve İstanbul Üniversitesi olarak Coimbra toplantısına ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Önümüzdeki 1 sene boyunca grubun onursal başkanlığını yürütecek olmak da benim için gerçekten gurur verici” dedi. Bir üniversitenin büyüklüğünün tarihi veya öğrenci kapasitesiyle değil o üniversitenin yaptığı araştırma, girişimcilik alanındaki ve inovasyon alanındaki gayretleriyle sağlanabileceğini belirten Prof. Dr. Ak, şunları aktardı: “1453 yılına dayanan tarihi,17 binlik personeli,177 bin öğrencisi 800 diploma programı 5 hastanesi 3 bin yatak kapasiteli sağlık hizmetiyle ülkemizin en büyük akademik yapısı olan İstanbul Üniversitesi, Coimbra Group’un destekçisidir.” Prof. Dr. Ak, gelecek sene Fransa’da gerçekleştirilecek toplantı için hazırlık aşamalarında görev alacak kişilere kolaylıklar diledikten sonra, tüm katılımcılara teşekkür etti.
Konferansın son gününde yapılan kapanış konuşması sonrasında öğle yemeği arası verildi. Sosyal program olarak İstanbul’daki turistik yerlere ve müzelere gezi düzenlendi.