AJANS ÜNİVERSİTE
Geleceğin en önemli teknolojilerinden birisi olarak gösterilen 3 boyutlu yazıcılar sağlık alanında da çok önemli bir yere sahip olacağını daha önce birçok kez kanıtlamıştı. Şimdiyse BioPen isimli yeni bir cihaz yardımıyla artık doktorlar ameliyat sırasında kıkırdak doku üretebilecekler.
Biopen Cerrahlara Kıkardak Doku Üretme Fırsatı Tanıyor
Avustralyalı bilim insanları tarafından geliştirilen BioPen, sayesinde yaralanan bölgeye hücre takviyesi yapılabiliyor. Kalemden çıkan materyal hafif bir UV ışığı yardımıyla katılaşıyor. Bu sürekli eklenen hücreler tabaka tabaka işlenerek 3D yapı oluşturuluyor. Yazım sırasında hidrojel biyo-mürekkep ve kök hücrelerden faydalanıyor. Ameliyat sırasında kullanılmak için geliştirilen cihaz cerrahlara kıkırdak doku üretme fırsatı tanıyor. Cihazın özellikle ameliyat sırasında kullanılmasının sebebiyse her insanın farklı doku yapılarına sahip olmasından dolayı doktorlar genellikle ameliyattan önce hastanın kıkırdağının karakteristik yapılarını tahmin edemiyorlar.

ARC Centre of Excellence for Electromaterials Science (ACES) bilim insanları ve Melbourne’da bulunan St.Vincent’s Hastanesi’nin cerrahlarının iş birliğinde geliştirilen cihaz hakkında Prof. Peter Choong, “Bu tür cihazların geliştirilmesi ancak bilim insanları ve klinisyenler arasındaki iş birliğiyle mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.
Melbourne St Vincent Hastanesi’nde denenen biyokalem teknolojisi, Prof. Peter Choong’un başkanlığında, klinik denemelerde kullanılacak hücre materyalini mükemmelleştirmek için geliştiriliyor.Belki de gelecekte 3 boyutlu yazıcı robotlar kırılan yerlerini onarak ve iyileştirecek. Bu sanki Elysium filminden bir sahne gibi gelebilir.
3D yazıcıların neler yapabileceğini tekrar gösteren BioPen’in ilk prototipinden oldukça başarılı sonuçlar da elde edildi. BioPen’in ürettiği hücrelerin hayatta kalma oranı yüzde 97 olarak ölçüldü.Kalem, uygulanabilirlik testlerinden başarılı sonuçlar almaya devam ettiği takdirde 3D yazıcılar ve sağlık alanlarında çok önemli bir yere sahip olacak. Hafifliği, ergonomik yapısı ve sterilize edilebilirliğiyle cerrahların işini kolaylaştıracak.
Kaynak: 3dprint.com