AJANS ÜNİVERSİTE- Ozan ÖZEN
Sunuculuğunu İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Aksoy’un yaptığı programın çekimleri yaklaşık üç saat sürdü ve üç farklı konu işlendi. Konuklar ise, Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu, Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç, Prof. Dr. Özgür Yorbik, Prof. Dr. Numan Konuk ve Prof. Dr. Figen Karadağ konuk oldu.
Programın ilk bölümünde geniz eti ve bademcik ile ilgili yaşanan sorunlar söylendi.
Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu programda hastalıkla ilgili olarak “Şehirdeki çocuklarda son yıllarda geniz eti büyümesi başladı. Bunlarının sebepleri arasında hava kirliliği vardır. 13-14 yaşları arasında geniz eti küçülür ve yok olur. Belirtileri arasında burun tıkanıklığı, ağızdan nefes alıp verme, ağızdan akan salyanın köpük köpük olması vardır. Geniz etinde küçülme başladıysa alma konusunda bir işlem gerekmeyebilir. Fakat belirtiler varsa ameliyatla alınabilir” şeklinde konuştu.
Geniz eti ameliyatının acı vermeyen bir ameliyat olduğunu belirten Prof. Dr. Katırcıoğlu şunları söyledi: “Geniz eti ortadan alınır, yanlardan biraz bırakılır. Geniz etinin hepsi alınırsa ileride kulak kaybına yol açabilir.”
Bademcik hakkında da açıklamada bulunan Prof. Dr. Katırcıoğlu şunları ifade etti: “Horlama, ağzı açık uyuma, yeme içmede problem, yılda 4-5 defa bademcik iltihabı gibi belirtileri vardır. Yetişkin bir insanda bademcik ameliyatı ileride farenjitte sebep olabilir. İki hekim bademciği alın dese bile sizler yine de üçüncü hekime başvurun.”
Programın ikinci bölümünde çocuk ve ergen psikolojisi anlatıldı.
Konu hakkında programa konuk olan Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç “Büyükler daha çok yalan söyler. Çocuklar tutarsız yalan söylediği için onlar daha çok yalan söylüyor gibi görünür. Niyeler çocuğu yalan söyleme konusunda kafa yormaya yöneltiyor. Neden defteri yırttın veya niye defteri yırttın soruları yerine defteri yırtman yanlıştı ve arkadaşından özür dilemelisin gibi ifadeler kullanılmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Özgür Yorbik ise ergen psikolojisi konusunda şu şekilde konuştu: “Çocukluk dönemi iyi geçmeyen çocuk ergenlik döneminde daha çok yalan söylemeye meyilli olur. Bu dönemde yalanlar anne baba otoritesinden dolayı da söylenebilir.
Programın son bölümünde ise internet ve sosyal medya bağımlılığı hakkında açıklamalar yapıldı.
Prof. Dr. Numan Konuk konunun insanın teknolojiyle karşı karşıya olması olduğunu vurguladı ve sözlerine devam etti “İnternet bağımlılarının toplum içinde konuşamaması bilinen bir gerçek.”
Canım Doktor’un son konuğu Prof. Dr. Figen Karadağ ise “İş bağımlılığa kadar gelmişse ipin ucu kaçmış demektir. Tedavide problem olan neyse onun üzerinde durulur. Bağımlılığın belirli evreleri vardır. Bağımlılıkta tedavi isteğe bağlıdır ve şiddetine göre değişir. Bağımlılık olduğu zaman beyinde değişiklikler olmaya başlıyor. Bir şeyi çok tüketiyorsak orada sorun vardır” şeklinde konuştu.