AJANS ÜNİVERSİTE- Elif ÜNLÜ
Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan ölümlerin en büyük sebeplerinden biri olan kanserle mücadele adına ülkemizde sağlık kurumları tarafından çeşitli araştırmalar yapıldı
Hücrelerde DNA’nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması sebebiyle meydana gelen kansere yönelik bilincin arttırılması amacıyla her yıl 1-7 Nisan tarihlerinde “Kanser Haftası” başlığı altında çeşitli etkinlikler yapılmakta. Bu sayede kanserin ne denli hayati bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekip farkındalığın canlı tutulması amaçlanmakta.
Kanser, Türkiye’de de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almakta. Kanser hastalığı ile mücadelede sağlıklı beslenme, güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavi önemli bir yer tutmakta. Hastalığın önüne geçebilmek adına yapılan araştırmalar devam etmekte. Bu kapsamda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan açıklamada meyve ve sebze tüketiminin kanser riskini azalttığı görüldü.