AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU
İlk somut adımlarını bisikletle parasız ve benzinsiz Avrupa turuna çıkarak atan Filiz Gülez, İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Rüzgar Alper Benli ise Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü mezunu. 2014 yılında bir sosyal deney olarak bisikletle Avrupa’yı parasız, cep telefonsuz ve vejetaryen beslenerek dolaştı. Toplamda 5 ay süren Avrupa turunda 17 ülke dolaşan ikili, İstanbul’a döndüğünde Bisikletli Sahaf adıyla ikinci el kitaplar satmaya ve bu kitapları bisiklet ile adreslerine teslim etmeye başladı.
Fosil yakıt kullanmadan, doğaya zarar vermeden de para kazanılabileceğini ve başkalarına yardımcı olabileceklerini göstermeyi amaçladılar, aynı zamanda da ikinci el kitap satarak yenisinin alınmasını önlemeyi hedeflediler. “Bisikletli sahaf ekolojik bir girişimdir” diyen Filiz ve Rüzgar, “Ulaşımda bisikleti tercih ettiğimiz için kuracağımız işin içinde bisikletin de yer almasını istedik” şeklinde konuştu.
Ekolojik Kütüphane Destek Bekliyor
Avrupa turundan dönünce başlattıkları ekolojik kütüphane fikri bisikletli sahafın bir uzantısı. “Önceden ikinci el kitapları toplayıp satar ve bisikletle adrese teslim ederdik. Türkiye turu dönüşü bunu kar amacı gütmeyen bir bisikletli hareketine dönüştürmek istedik ve toplanacak kitapları satmak yerine ihtiyacı olan okullara kütüphane yapmak üzere harekete geçtik” diyerek ekolojik kütüphanenin amacını anlattılar.
Kitaplar okullara bisikletle taşınacağı için projenin isminin Ekolojik Kütüphane olduğunu söyleyen Filiz ve Rüzgar, destek vermek isteyenlerin kitap bağışlayarak, kütüphane ihtiyacı olan okulları bildirerek, kitapların taşınmasında bisikletlerle yardım ederek ve projenin duyurulmasını sağlayarak yardım edebileceklerini söyledi. Projenin şu anda bağışlanan kitapları toplama ve kütüphane ihtiyacı olan okulları tespit etme aşamasında olduğunu söyleyen ikili, önümüzdeki hafta bisikletliler ile beraber ekolojik kütüphaneyi kuracaklar.
Bisikletle Tohum ve Masal Turu
İkilinin bir diğer projesi ise Tohum ve Masal Turu’ydu. Bisikletle Anadolu’nun köylerini gezerek atalık tohum toplayıp bunları şehirdekilerle paylaşan Filiz ve Rüzgar, aynı zamanda unutulmak üzere olan masalları kaydettiler ve bu vesileyle hem şehir ve köy hayatını yakından gözlemledi hem de köy ve kent yaşamı arasında bir köprü kurmayı amaçladı.
Filiz ve Rüzgar projelerinin yanı sıra İstanbul’da davet edildikleri okullarda çocuklar için atölyeler düzenleyip firmalarda çalışanlara sunumlar yapıp konferanslarda konuşmalar yapıyorlar. Destek olmak isteyenler ikilinin projelerine dair her şeye http://bisikletlisahaf.com/ adresinden ulaşabilirler.