Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun

AJANS ÜNİVERSİTE – Esra MUTLU

Tarihin her döneminde en önemli tartışmaların, araştırmaların ve tezlerin konusu olan kadın, bu 8 Mart’ta da erkek terörünün, şiddetin ve ayrımcılığın gölgesinde tekrar gündemdeydi

Her şey, 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York eyaletinde, 40 bin dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında yaptıkları grevle başladı. Polisin işçileri fabrikaya kilitlediği grev sırasında çıkan yangında, 129 kadın işçi hayatını kaybetti. Kadın işçiler için yapılan törene 10 binden fazla kişi katıldı. Bu olaylardan 52 yıl sonra, 1910 yılının Ağustosunda, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapılan İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, Clara Zetkin’in önerisi üzerine 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması kabul edildi. Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olma özelliğini taşıyan Dünya Kadınlar Günü, feminist ideolojilerle güçlenerek günümüze kadar geldi. Bu gün, temelde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi neticesinde ekonomik, sosyal ve siyasi başarılarının kutlanması olarak görülüyor.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet 8 Mart Kadınlar Günü ile ilgili olarak yayımladığı mesajındaüniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerin ve tüm kadınların, kadınlar gününü kutlayarak, kadına karşı yapılan her türlü şiddeti kınadığını söyledi. Türkiye’nin gelişmesi, kalkınması, sağlıklı ve güçlü bir toplum olabilmesi için kadınların kamu ve toplumsal yaşamın tüm alanlarına tam anlamıyla katılması gerektiğine değinen Rektör Prof. Dr. Söylet, kadına karşı ayrımcılığın, şiddetin ve benzeri çağ dışı uygulamaların sona erdirilebilmesi yolunun da öncelikle eğitimden geçtiğini ifade etti.

8 Mart Kadınlar Gününü Etkinliklerle Kutladık

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında İstanbul Üniversitesi’nde birçok etkinlik düzenlendi. Etkinliklerde, engelli kadının durumu, kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet konuları ön plandaydı.

“Türkiye’de Engelli Kadının Durumu” Paneli Düzenlendi

İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkiye Sakatlar Derneği Kadın Kurulu tarafından ortaklaşa düzenlenen, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in katılımıyla gerçekleştirilen “Türkiye’de Engelli Kadının Durumu” panelinde, engelli kadınların hakları, hukuki ve sosyal sorunları üzerine konuşmalar yapıldı. Merkezin genel amaçları arasında, gerçekleştirilecek araştırmalar ve çalışmalarla engelli ayrımcılığı konusunda adımlar atmak ve yeni projelerle engellilerin sorunlarını en aza indirmek yer alıyor. Panel çerçevesinde, engelli kadınların oranı, medeni durumları, okuma yazma ve istihdam oranları hakkında sunum yapıldı.

8 mart

Üniversiteler Tacize ve Şiddete Karşı Birleşti

İÜ Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenen “Üniversitelerde Cinsiyetçi Ayrımcılık, Taciz ve Şiddet” temalı etkinlik, “Cinsel Tacize Karşı Etik İlke ve Yapılar” ile “Kadına Yönelik Ayrımcılık ve Şiddetle Mücadele” konulu oturumlarla gerçekleştirildi. Etkinliğe, İÜ yanı sıra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden öğretim üyeleri konuşmacı olarak katıldılar. Oturumlarda şiddet, cinsel ayrımcılık, mobbing, taciz sorunuve kurumsal mekanizmalar ile yürütülen kampanyalara dair konuşmalar yapıldı.

“Kadına Karşı Şiddet ve Önlenmesi” Konferansı Gerçekleştirildi

İÜ Uluslararası Hukuk Kulübü ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan “Kadına Karşı Şiddet ve Önlenmesi” konferansı, İÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri ile Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Konferansta, kadını korumak adına hazırlanmış kanunun nasıl işlediği, kanuna neden gerek duyulduğu, Türkiye’de kadına şiddet oranları, şiddetin ortadan kaldırılması için hukuki olarak neler yapılabileceği, şiddetin kaynağının ne olduğu gibi konulara değinildi.

İÜ Öğrenci Konseyi’nden Renkli 8 Mart Kutlaması

İÜ Öğrenci Konseyi, Elif Projesi kapsamında, 8 Mart kutlaması için hazırladığı renkli zarfları, Merkez Yerleşke bahçesinde, İletişim Fakültesi’nde, HAYEF (Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi)’te ve Hukuk Fakültesi’nde çalışan bayan akademik ve idari kadroya, öğrencilere ve güvenlik görevlilerine dağıttı. Zarfların dağıtılması yanı sıra balon patlatma ve balon uçurma etkinliği de yapıldı. Küçük notların yazılı olduğu balonları patlatan öğrenciler, balonların içerisinden çıkan notları okudular. İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer’in de katıldığı balon uçurma etkinliği, balonların üzerine iyi dileklerin yazılıp uçurulması ile son buldu.

Kadın Çalışmalarında İÜ Öncü

İstanbul Üniversitesi’nde ülkemizdeki akademik anlamdaki ilk kadın araştırmalarını başlatan üniversitedir. Cinsiyetçi yaklaşımları azaltmak, kadına dair araştırmalar yapmak amacıyla Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi 1989 yılında kuruldu. Merkez, kadın sağlığının korunması, şiddetin azaltılması gibi kadınlarla ilgili pek çok alanda çalışmalar yürüttü, halende aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 1994 yılında ise İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı lisansüstü eğitime başlamıştır.