AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN
İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını İÜ Bilişim Teknolojileri Kulübü Başkanı Sena Kocaman yaptı. “Kulübümüzün bu yıl onuncusunu düzenlendiği sanal kurs eğitimi etkinliğinde sizlerle buluşmak mutluluk verici” şeklinde konuşan Kocaman, alanında uzman kişilerin tecrübelerini aktaracağı güzel bir etkinlik olmasını dileyerek sözlerini noktaladı.
Kocaman’ın ardından Hasan Tezgel, “Bulutun Bugünü ve Geleceği” konulu konuşmasını yapmak üzere söz aldı. Konuşmasına İÜ Bilişim Teknolojileri Kulübü’ne teşekkür ederek başlayan Tezgel, “Şu anda profesyonel iş hayatımı böyle kulüpler ile deneyimlediğim tecrübelerim üzerinde kurdum” şeklinde konuştu. Big Data üzerine yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Tezgel, “Bir arama motoru yaparken terabaytlarca veriyi analiz etmek, o analiz üzerinden data çıkarmak ve bu datayı kullanıcılara en verimli sonuç ile aktarmak zorundasınız” ifadelerini kullandı. Tezgel, çıkarılan sonucun birkaç saniye içerisinde verilmesinin önemli olduğuna değinirken, yurt içi ve yurt dışı kullanıcılar kadar, bu alanda rakiplerin de olduğunu ve mücadeleci olmak gerektiğini kaydetti.
Neden bulut teknolojisine doğru yönelmek gerektiğini aktaran Tezgel, bulut teknolojisinin bundan sonraki süreçteki evrimini cihaz kullanımı üzerinden ele aldı. “Dünyanın yarısı hala internete ulaşamamış durumda” diyen Tezgel, bulut teknolojisi ile geliştirilen bir uygulamanın ya da programın dünyanın her yerine ulaştırılabileceğine dikkat çekti. Tezgel, Türkiye’deki cihaz kullanıcılarının yüzde 95’inin cep telefonu kullanıcısı olduğunu ifade ederken, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizdeki cihaz kullanımı oranı dünya ortalamasının çok üzerinde. Bu cihazlara baktığımız zaman, mobil cihazların masaüstü ve tableti geçmiş durumda olduğunu görüyoruz. Çağımızda masaüstü artık aktif olarak kullanılmıyor. Nereye gidersek gidelim mobil cihazlar ile iletişim sağlıyoruz. Konuya bulut açısından baktığımızda da yüzlerce kullanıcının yönetildiğini görüyoruz.”
Bilişim Teknolojileri Sanal Kurs Eğitimi etkinliği; Teknoloji, Web Tasarım, E-Ticaret, İllustrator ve İnternet konularının da ele alınmasının ardından sona erdi.