AJANS ÜNİVERSİTE – Emre ESER
Sağlıklı olmak ve forma girmek için tercih edilen spor salonları, bazı bilinmeyen riskler içeriyor. Çoğu zaman unutulan bir şey var ki bilinçsizce başlanan sportif faaliyetlerde ciddi sakatlanmalar meydana gelebiliyor.
Sayıları her geçen gün artan spor salonları sakatlıklara davetiye çıkarmaya başladı. Kısa zamanda forma girebilmek ve vücut geliştirmek için gidilen spor salonlarında spor ahlakına aykırı bir takım yanlışlar yapılıyor. Kısa sürede kas kütlesi yapmak için alınan takviye ilaçlar hormonsal bozukluklara yol açıyor. Ayrıca bu ilaçlardaki doping maddeleri organ yetmezliğine ve kalp büyümesine neden oluyor. Diğer önemli konu ise lisansı olmayan kişiler tarafından merdiven altında hizmet veren spor salonları. Bu tür spor salonlarında bilinçsiz kişiler tarafından sporculara yanlış spor programları ve ilaç takviyeleri yapılabiliyor. Tüm bunlar insan sağlığını son derece riske sokuyor. Konu ile ilgili İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Kaşıkçıoğlu, ülkemizde sporcu sağlığının göz ardı edilerek bir takım uygulamalarda bulunulduğunu, bireylere spora başlamadan önce spora uygunluk testlerinin mutlaka yapılması gerektiğini anlatırken özellikle tüm sporcuların sağlık kontrollerinin eksiksiz tamamlanması gerektiğinin yapılmadığı takdirde tüm yaş gruplarının risk altında olduğunun altını çizdi.
Spor solanları endüstriye dönüştü
Spora başlamadan önce mutlaka spora uygunluk testlerinin yapılması gerektiğini belirten Kaşıkçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Önce sağlık, önce iyi bir kalp demek gerekiyor. Bizim ülkemizde insan hayatı maalesef çok basite indirgeniyor. Kişiye uygun spor programının nasıl yapıldığını bilmeden sporcuları bazı ağırlıkların altına sokuyorlar. Merdiven altı tarzı yerlerde spor endüstriye dönüşmüş durumda. İlaç sektöründe ne olduğu, ne işe yaradığı tam açıklanmayan ilaçlar bazı doping maddeleriyle aynı kazanda yapılabiliyor. Bu sağlık açısından çok sakıncalı bir durum. Zararlı uygulamaların en başında madde kullanımı var salonlara giden insanların sabırsız bir şekilde hemen vücutlarının gelişmesini bekliyorlar. Bunlara ilaç takviyesi yapılıyor ilaç kokteylleri kalp ve damarlar için oldukça zararlı. Kalpte ritim problemleri ve anormal bir kalınlaşma görüyoruz. Büyük damarlarda sertleşmeye sebep olan ilaçları kullanan sporcular, ağırlıkların altına girdiği zaman damarların yırtıldığı vakaları görüyoruz. Sadece fizik kondisyon için spor salonuna giden insanlar bile çok ağırlık kaldırması durumunda böbrek çevresindeki damarların yırtıldığını görüyoruz. Maalesef bunlar göz ardı ediliyor. Sporcularda en büyük sorumsuzluk kısa sürede uygun vücuda sahip olmak istemesi özellikle üniversite gençleri merdiven altı salonlarda vücutlarını harap edip, sağlıklarını riske atıyorlar. Tüm bunların en iyi şekilde araştırılması ve sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gerekir.”