AJANS ÜNİVERSİTE- Gözde KARAKURT- ElifKARAKOÇ
İstanbul Üniversitesi(İÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) tarafından düzenlenen “Bilim ve Sanat Şöleni”, 12 Mayıs’ta gerçekleştirildi
Şölen, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, İÜ Devlet Konservatuarı ve BAP komisyonundan sanat ve bilim insanlarının katılımıyla İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. İlk kez 2013 yılında gerçekleştirilen şölenlerde sanat ve hizmet alanında üstün başarı gösteren kişiler ödüllendiriliyor. Bu yıl ilk kez teknoloji ödüllerinin de verildiği şölen, Prof. Dr. Yunus Söylet’in açılış konuşmasıyla başladı.
“Araştırmaya Dayanmayan Eğitim, Eğitim Olmaz”
İÜ’ye ve topluma katkı sağlayan sanat ve bilim insanlarıyla bir arada olmanın verdiği mutluluğu dile getiren Prof. Dr. Söylet, konuşmasında üniversitenin stratejik hedeflerine yer verdi. “En büyük hedefimiz daha çok patent ile ismimizi duyuracak, topluma faydası dokunacak ürünlere sahip olmaktır. ‘Araştırmaya dayanmayan eğitim, eğitim olmaz.’ Araştırmada ise dış fonlara yönelmek gerekir. Bu anlamda BAP, teknoloji desteğiyle, patent konusunda Avrupa projelerinde yol göstericiliğiyle hazır durumdadır” dedi.
Prof. Dr. Yunus Söylet’ten sonra konuşan BAP Koordinatörü Prof. Dr. Sıddık Yarman, 2013 BAP Faaliyet Raporu’nu sundu. 2014 yılı itibariyle İÜ’nün bilimsel araştırma projeleriyle önemli bir başarı elde ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Yarman, üniversitenin tarihinin en büyük projesi olan TÜBİTAK TTO (Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı) projesiyle de bu durumu taçlandırıldığını belirtti. BAP’ın yakın zamanda gerçekleşen ve gerçekleşecek olan Sosyal Sorumluluk, Yaşam Bilimleri, Enerji, Savunma Projeleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yarman İÜ’nün stratejik hedeflerine ulaşmasına dair temennileriyle konuşmasını sonlandırdı.
Prof. Dr. Yarman’ın konuşmasının ardından başlayan ödül töreninde sanat, hizmet, patent, proje ve yayın olmak üzere dört dalda ödüller verildi. İlk olarak sanat dalında ödüller sahiplerini buldu. İÜ Devlet Konservatuarında Öğretim Görevlisi olan Prof. Dr. Güzin Gürel, Özen Veziroğlu, Süheyla Altmışdört, Rıza Rit, Adnan Ataman ve Venyamin Varshavsky’ye sanat ödülleri Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından takdim edildi.
Sonrasında ise içinde Prof. Dr. Yunus Söylet ve projeyi yürüten BAP komisyon üyelerinin de bulunduğu TTO proje ödülleri verildi. Hizmet ve patent ödüllerinin verilmesinin ardından İÜ Devlet Konservatuarı Bing Bang Caz Orkestrası sahne aldı.
Konserin ardından verilen proje ve yayın ödüllerinde, dış kaynaklardan üniversitemize destek getiren araştırmacılar, TÜBİTAK projelerini yürüten üyeler ve BYP (Bilimsel Yayın Yapan Araştırıcılara Destek Projeleri) araştırmacıları ödüllendirildi.