AJANS ÜNİVERSİTE – Mila KUBUR
Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Yeşil’in açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Yeşil, İÜ proje bütçelerinin birçoğunun BAP tarafından karşılandığını dile getirdi. BAP, öğretim üyesi ve öğrencilere 16 farklı konuda destek vermektedir şeklinde konuşan Yeşil, eş finans proje desteği, patentler ve lisans öğrencilerinin ürettikleri projeler gibi çeşitli konularda destek sağladıklarını ifade etti. BAP desteği ile çıkan yayınlar ve atıfların dolaylı olarak YÖK’ün stratejisini belirlediğini söyleyen Yeşil, “Kaliteli yayın kaliteli mecralarda yayınlanır ve kaliteli mecralarda bulunduğunuz takdirde çok fazla atıf alıyorsunuz, çok fazla atıf almanız da Üniversitemizin uluslararası alanda görünürlüğünü arttırıyor” dedi. Uluslararası görünürlüğün hocalarımızın indeksli kitaplarda yayın yapmaya teşvik edilmesiyle olacağını dile getiren Yeşil, “Her daim desteği üzerimizde olan İÜ Rektörlüğüne teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasına son verdi.
Türkiye’de Patent Başvuru Sırasında İÜ İlk Sırada
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, son yıllarda Türkiye’de patent başvurusunda bulunan üniversiteler arasında ilk sırada yer aldığımızı dile getirerek konuşmasına başladı. “Bilimsel yapılanma çalışmaları başarılı bir şekilde BAP çatısı altında sürdürülüyor” diyen Prof. Dr. Ak, hedefin ARGE kaynaklarının en az yüzde otuzunu dış kaynaklı projelerden temin etmek olduğunu ifade etti. Avrupa birliği ve TÜBİTAK çalışmalarına önem verildiğini söyleyen Prof. Dr. Ak, “Bilimsel başarılarımızın gerçekleşmesinde özverili hizmet veren BAP Komisyonuna teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.
En Büyük Kaynağımız Genç Nüfusumuzdur
Sanayi Bilim ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü konuşmasında bu tür ödül törenlerini çok önemsediğini ifade etti. “Bu törende ödül alan isimler için asıl en büyük ödül bu ülkeye, üniversitemize ve insanlığa en faydalı projeler yapma hazzıdır” diyen Dr. Özlü, ödül alan kişilerin öğrencilere ve arkadan gelecek nesile rol model olduğunu dile getirdi. “Ülke olarak hedeflediğimiz seviyelere ulaşmamız için nitelikli bir toplum yetiştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuşan Dr. Özlü, “Bilimle sanatla ve sporla kendini geliştiren bireyler, zamanla ülkemizin hem maddi hem de manevi zenginleşmesini sağlayacaklardır” dedi. Bu açıdan çeşitli kurumlara ve üniversitemize büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Dr. Özlü, “Bu alanlardaki başarıyı tesadüfi olmaktan çıkarmalı ve sistematik bir hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu. Bilime ve teknolojiye daha fazla kaynak sağlamak gerektiğine değinen Dr. Özlü, en değerli yatırımın insan yapılan yatırım olduğunu söyledi. Dr. Özlü, “Ülke olarak en büyük kaynağımız genç nüfusumuzdur. Genç nüfusumuzu iyi eğitebilirsek, bilim ve teknolojiyi iyi ekosisteme getirirsek ülkemizi her anlamda hedeflediğimiz seviyeye çıkarabiliriz” dedi. Dr. Özlü bilim ve sanatla iştigal eden ve bu törende ödül almaya hak kazanan herkese tebriklerini ileterek konuşmasına son verdi.
Program Yrd. Doç. Dr. Mehtap Demir’in şefliğinde İÜ Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan orkestra eşliğinde Türk Halk Müziği Konseriyle devam etti.
Törende Bilime Hizmet Ödülü Prof. Dr. Hasan Yazıcı’ya, Sanat ödülleri de Prof. Suat Nazmi Özturna ve Yrd. Doç. Zehra Tarım Öz Bal’a verildi. Program Yayın, TÜBİTAK, AB Projesi ve Patent Ödüllerinin takdimi ile sonlandı.