“Beyaz Irk, MS’e Daha Meyilli”

AJANS ÜNİVERSİTE

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nın MS Haftası nedeniyle düzenlediği ve hastalıkla ilgili yeni tedavi seçeneklerinin tartışıldığı “BAU Tıp MS Toplantısı”nda, Prof. Dr. Siva görme bozukluğu, çift görme, dengesizlik, elde beceri ve güç kaybının bu hastalığın belirtileri arasında yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Siva şunları söyledi: “MS’in ortaya çıkışında, seyrinde, tedaviye olumsuz yanıt alınmasında sigara kullanımının olumsuz etki yarattığı kanıtlandı. İsveç’te yapılan çalışmalara göre erişkinlik döneminde aşırı olmayacak şekilde alkol tüketenlerin, tüketmeyenlere göre MS’e yakalanma riskinin daha az olduğu anlaşıldı. Sofra tuzu, bağışıklık sisteminde oluşan etkiyi artırabiliyor ve hastalığı tetikleyebiliyor. Aşırı kilo ve obezitenin de MS’e yol açtığı gözlendi. Beyaz ırk yani bizler, sarı ve siyah ırka nazaran MS’e daha meyilliyiz. Türkiye’de MS hastalığının görülmesinde az da olsa bir artış var. Önümüzdeki yıllarda MS’li hastaları destekleyecek birçok tedavi olacak.”

Hastalığın genç yaş grubu içerisinde, en sık 20-40 yaş aralığında görüldüğünü belirten BAU Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Aydın Güngör, çocuklarda ve ileri yaşta da MS görülebildiğini, 7 yaşında ve 70 yaşında da MS olgularına rastladıklarını kaydetti.

Kaynak: www.haberinyeri.net