“Belgesel Sinemada Sınırlar… Sınırlılıklar…” Sempozyumunun İkinci Günü Sona Erdi

AJANS ÜNİVERSİTE – Mehmet Yaşar ARCA – Devrim ÇIRPAN

Oturumun modereatörlüğünü Doç. Dr. Ahsen Deniz Morva Kablamacı yaptı. Sempozyumda konuşulan bütün filmlerin içeriklerine uygun olarak hazırlandığını belirten Doç. Dr. Morva Kablamacı, “Belgesel yapımı 2000’li yıllarda yoğunluk kazandı. Bunun nedenlerine bakacak olursak teknolojik gelişmelerde yaşanan değişim ve gelişim, bu teknolojiler ‘Belgesel Sinemadaki sınırlılıkları kaldırabiliyor mu?’ veya ‘Yeni medya bize olanak sağlıyor mu ya da kaçırdığımız bir nokta var mı?’, onları inceleyeceğiz” dedi.

DSC_0162

İÜ Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi ve Araş. Gör. Ayşegül Toprak, “Türkiye’de Belgesel Film Yapmanın Sınırlılıkları” konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda belgesel sinema yapımı için finans sorunu olduğunu söyleyen Araş. Gör. Toprak şunları kaydetti: “Ana finansman kaynakları olarak televizyon kanalları, yakın çevre ve kendi öz kaynakları kullanılmakta. Bu finansman kaynakları filmlerinin özgünlüğünü elinden almakta. Yeni medya sayesinde bu özgürlük alanı daha da genişliyor.”

DSC_0168 (2)

“Belgesel Filmde Yeni Sınırlar: Yeni Medya Belgeseli” konusunda kısa bir sunum yapan Araş. Gör. Dr. Özlem Arda, “Yeni medya sayesinde artık belgesel film hayatla bağlantılanıyor. Hayvan belgeseli ile sınırlandırılan bir platform olmaktan çıkıyor. Yeni medya dijital olup izleyicilerle ilişkileri güçlü, etkileşimi ve geri bildirimi oldukça fazla” şeklinde konuştu.

DSC_0221

İÜ Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Araş. Gör. Onur Doğan ise “Yeni Medya ve Belgesel: Bütünsellik Sorunu” konulu sunumunda, yeni medyanın öneminden bahsetti.